Razglasili bodo letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo

V Stockholmu bodo danes sporočili ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo. S tem se bo sklenilo objavljanje letošnjih Nobelovih nagrajencev, ki se je začelo 3. oktobra z razglasitvijo nagrajencev za medicino.

 Foto: STA
Foto: STA

STOCKHOLM > Prejšnji teden so bili poleg dobitnikov nagrade za medicino razglašeni še prejemniki Nobelove nagrade za fiziko, kemijo in mir, v ponedeljek pa so objavili še imeni letošnjih nagrajencev za ekonomijo.

Vsi letošnji dobitniki bodo nagrade tradicionalno prevzeli v Stockholmu 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

Seznam nominirancev za ugledno nagrado za književnost ni znan oz. ga Švedska kraljeva akademija objavi šele po 50 letih, zato se o njih le ugiba, tudi na spletnih stavnicah. Te letos največ možnosti pripisujejo japonskemu pisatelju Harukiju Murakamiju, a to ne pomeni, da jo bo tudi dobil. V zadnjih desetih letih se je namreč štirikrat zgodilo, da je favorit za nobelovca za literaturo na ugledni stavnici Ladbrokes prejel Nobelovo nagrado.

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejela beloruska novinarka Svetlana Aleksijevič, ki je v svojih delih zajela nekatere najpomembnejše dogodke med in po sovjetskem obdobju, ki so vplivali na Belorusijo. Švedska kraljeva akademija je v utemeljitvi zapisala, da je nagrado prejela za "polifonične zapise, spomenik trpljenju in pogumu v našem času".

STA


Najbolj brano