Raul Castro na obisku v Franciji

Kubanski predsednik Raul Castro je danes začel državniški obisk v Franciji. To njegov prvi obisk v Evropi in velja za pomemben korak pri obnavljanju vezi komunističnega otoka z Zahodom.

Raul Castro Foto: Wikipedia
Raul Castro Foto: Wikipedia

PARIZ > Francozi so sprejem za kubanskega voditelja pripravili pod Slavolokom zmage, nato pa so ga z avtomobilom popeljali po Elizejskih poljanah, ozaljšanih s kubanskimi zastavami. Policija je močno omejila dostop do območja, zato je bilo tam navzočih le nekaj skupin podpornikov kubanskega režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je prvi obisk 84-letnega Raula Castra v Evropski uniji, odkar je leta 2006 prevzel vodenje države od starejšega brata Fidela. V Pariz je prispel že v soboto na zasebni obisk.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki bo Castra sprejel danes, je obisk opisal kot novo fazo v krepitvi odnosov med državama.

Hollande je bil maja lani prvi zahodni voditelj, ki je obiskal Kubo po več kot pol stoletja. Srečal se je z Raulom Castrom in vodjo kubanske revolucije Fidelom Castrom.

Francija je bila med prvimi državami, ki so pozdravile vrnitev Kube na diplomatski oder, potem ko je otok lani po več kot pol stoletja ponovno vzpostavil diplomatske odnose z ZDA.

Castro bo obisk nadaljeval v torek, ko se bo srečal s francoskim premierjem Manuelom Vallsom, pariško županjo Anne Hidalgo in generalno direktorico Unesca Irino Bokovo.

STA


Najbolj brano