Rast BDP lani v območju evra 1,7-odstotna, v EU 1,9-odstotna

Območje evra je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem doseglo 0,5-odstotno gospodarsko rast, EU pa 0,6-odstotno. V vsem letu 2016 se je obseg BDP 19 držav z evrom povečal za 1,7 odstotka, v EU pa 1,9 odstotka, je v prvi oceni zapisal evropski statistični urad Eurostat.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LUXEMBOURG > V zadnjem lanskem četrtletju se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi z enakim četrtletjem predlani povečal v državah z evrom za 1,8 odstotka, v EU pa za 1,9 odstotka.

V območju evra se je BDP v prvem lanskem trimesečju v četrtletnih primerjavah povečal za 0,5 odstotka, v drugem za 0,3 odstotka, v tretjem pa za 0,4 odstotka. V EU je bila rast v četrtletjih po vrsti 0,5-odstotna, 0,4-odstotna in 0,5-odstotna.

V primerjavi z istim četrtletjem predhodnega leta pa je bila rast v območju evra v prvem lanskem četrtletju 1,7-odstotna, v drugem 1,6-odstotna, v tretjem 1,8-odstotna. V EU pa so te rasti v prvih dveh četrtletjih dosegle po 1,8 odstotka, v drugih dveh pa po 1,9 odstotka.

Prve ocene rasti BDP potrjujejo napovedi. Evropska komisija je namreč za lani napovedala, da bo območje evra v letu 2016 doseglo 1,7-odstotno rast, EU pa 1,8-odstotno. Predlani je gospodarska rast v evrskem območju dosegla 1,6 odstotka, v EU pa 1,9 odstotka.

Za Slovenijo podatek o gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju in v lanskem letu danes še ne bo znan. Državni statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Eurostat, ki je lani začel prvo oceno četrtletne gospodarske rasti podajati okoli 30 dni po koncu trimesečja, potem ko si je prej zanjo vzel 45 dni, danes še ni objavil podatkov po državah.

Je pa denimo nemški statistični urad sredi januarja podal oceno, da je Nemčija leto 2016 sklenila z 1,9-odstotno rastjo gospodarske dejavnosti, kar je najhitrejša rast največjega gospodarstva v območju evra v zadnjih petih letih.

STA


Najbolj brano