Rappe: Primera podkupovanja na Hrvaškem in v Sloveniji sta enaka

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in podjetje Đuro Đaković sta danes znova zanikala svojo domnevno vpletenost v korupcijo pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za hrvaško vojsko. Finsko sodišče je v ponedeljek dva vodilna moža Patrie obsodilo zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški.

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in podjetje Đuro Đaković sta danes znova zanikala svojo domnevno vpletenost v korupcijo pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za hrvaško vojsko. Foto: Hina
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in podjetje Đuro Đaković sta danes znova zanikala svojo domnevno vpletenost v korupcijo pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za hrvaško vojsko. Foto: Hina

ZAGREB > "Ne vem, kdo je dvignil denar v Patrii. Ne poznam menedžerjev, niti vem, komu so dajali denar. Vse to je možno, sicer pa to s Hrvaško nima nobene povezave oziroma ni nobene povezave s predsednikom republike, ker predsednik sicer je vrhovni poveljnik vojske, a ni povezan z nabavo kakršne koli opreme ali orožja. To je v pristojnosti obrambnega ministrstva," je v telefonskem pogovoru za hrvaško javno televizijo dejal Mesić.

Hrvaško tožilstvo je danes zatrdilo, da med preiskavo o domnevni korupciji pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za potrebe hrvaške vojske leta 2007 ni bilo dokazov, da bi uradne ali odgovorne osebe na Hrvaškem zahtevale ali prejele podkupnino od finskih partnerjev. Med skupno preiskavo so obravnavali celotno dokumentacijo o nakupu bojnih vozil, vključno s podatki hrvaške davčne uprave in ostalih pristojnih državnih inštitucij, so zapisali na spletni strani hrvaškega tožilstva. Vso dokumentacijo so posredovali kolegom iz Finske in Avstrije. Kot so dodali, so zaslišali vse osebe, ki so bile na Hrvaškem vključene v nakup finskih oklepnikov, kar je bilo omogočeno tudi finskim in avstrijskim preiskovalcem. Med preiskavo ni bilo podatkov, dejstev ali dokazov za upravičen sum, da so uradne ali odgovorne osebe na Hrvaškem zahtevale ali prejele podkupnino glede poslovnega odnosa s finsko Patrio in da so med postopkom nakupa na kakršenkoli način prednostno obravnavali finsko podjetje glede na avstrijsko družbe Stayer, so še izpostavili. Hrvaški je svoje oklepnike ponudilo tudi omenjeno avstrijsko orožarsko podjetje.

“Na Hrvaškem obstajajo barabe, ki me hočejo potopiti.”

Dodal je, da ni niti enega razloga, da bi bremenili njega. "Na Hrvaškem obstajajo barabe, ki me hočejo potopiti. Naj se zavedajo, da do njihove ali moje smrti tega ne bodo dočakali," je še dejal.

Mesić je bil na Finskem med osumljenimi za sprejemanje podkupnine v primeru, v katerem sta bila ponedeljek na prvi stopnji obsojena dva nekdanja vodilna moža finskega podjetja.

Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen ter zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen. Patria pa bo morala plačati še 297.000 evrov kazni. Obsojeni so bili zaradi podkupovanja pri prodaji 84 oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov. Gre za pogodbo, ki so jo s predstavniki finskega podjetja podpisali takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom ni sprožilo pregona, ker da je to naloga Hrvaške.

“Tudi posrednika sta ista, Wolfgang Riedl in Walter Wolf”

Finski tožilec Jukka Rappe je danes potrdil, da so v obtožnici proti finskim poslovnežem uporabili številne dokumente, ki so jih priskrbele hrvaške oblasti. "Veliko so sodelovali še med preiskavo skupaj s finskimi in avstrijskimi kolegi," je dejal Rappe v pogovoru za hrvaško radijsko novičarsko agencijo Media servis. Poudaril je, da sta primera podkupovanja na Hrvaškem in v Sloveniji dejansko enaka.

"Težko je razumeti razliko, ker so obtoženci v obeh primerih isti, skoraj istočasno pa so se zgodila kazniva dejanja, za katera jih bremenijo. Tudi posrednika sta ista, Wolfgang Riedl in Walter Wolf," je še dejal Rappe.

Ocenil je, da je finsko tožilstvo v zanimivi situaciji ter da se še niso odločili, kako bodo nadaljevali oba postopka. Zanimivo je tudi, kako bo sodba za podkupovanje na Hrvaškem vplivala na postopek za korupcijo v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji, je še povedal.

Danes so se oglasili tudi iz podjetja Đuro Đaković, ki je sestavljalo finske oklepnike za potrebe hrvaške vojske. Zatrdili so, da nikakor niso povezani s sojenjem, ki je potekalo na Finskem.

Kot so sporočili, so seznanjeni, da se v finski sodbi omenja njihov glavni izvršni direktor Bartol Jerković kot oseba, ki naj bi ji finska obsojenca obljubila podkupnino. "A tudi po besedah finskega tožilca v tem primeru ni dokazov, da je gospod Bartol Jerković prejel podkupnino", so še zapisali.

Po njihovih poizvedbah ni nobenega kazenskega postopka proti Jerkoviću ne na Finskem in tudi ne na Hrvaškem. Zaradi tega ni niti enega samega razloga, da bi pod vprašaj postavljali njegov položaj v podjetju Đuro Đaković, so še sporočili.

Hulkkonen, Korpi, Niitynen ter še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja na prvostopenjskem sodišči sicer oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patriinih oklepnikov Sloveniji. Prihodnji teden pa se bo na višjem sodišču začel pritožbeni postopek.

STA


Najbolj brano