Ramadi znova pod nadzorom iraških sil

Iraške sile so iz rok džihadistične skupine Islamska država (IS) znova prevzele nadzor nad mestom Ramadi zahodno od prestolnice Bagdad. Gre za najpomembnejšo zmago iraških sil, odkar je IS lani začela ofenzivo, s katero je zavzela tretjino Iraka.

Ramadi Foto: Wikipedia
Ramadi Foto: Wikipedia

BAGDAD > Ramadi so pripadniki IS zavzeli maja letos.

Iraške sile so bitko za Ramadi začele v torek, v zadnjih dneh pa so boji potekali predvsem okoli nekdanjega vladnega kompleksa, ki so ga pripadniki IS zapustili v nedeljo.

Po tem je vojska sporočila, da znova nadzirajo mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vojska je v znova osvojenem vladnem kompleksu dvignila iraško državno zastavo. Poveljniki in borci vladnih sil so se na ulicah prestolnice province Anbar tako veselili zmage nad džihadisti in proslavljali.

“Ramadi je osvobojen in oborožene sile protiteroristične službe so dvignile iraško zastavo nad vladnim kompleksom,” je na iraški državni televiziji povedal brigadir Jahja Rasul.

Čeprav so ponekod po mestu možni žepi upora, pa je vojska zatrdila, da je mesto osvobojeno in je njena glavna naloga sedaj deaktivacija vseh bomb in drugih pasti po mestu, ki jih je za seboj pustila IS. Po besedah brigadirja Madžida al Fatlavija iz osme divizije iraške vojske je IS na cestah in v zgradbah kompleksa namestila več kot 300 eksplozivnih naprav.

Po navedbah lokalnih uradnikov je IS za živi ščit uporabila civiliste, ko je postalo jasno, da bo izgubila Ramadi.

V središču Ramadija naj bi bilo ob začetku ofenzive iraških sil prejšnji teden približno 400 pripadnikov IS. Za zdaj pa ni jasno, koliko jih je bilo ubitih in koliko se jih je uspelo umakniti. Iraške oblasti medtem niso razkrile števila žrtev, a po poročanju AFP so samo v nedeljo v bolnišnice v Bagdadu odpeljali skoraj 100 ranjenih vojakov vladnih sil.

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je že pohvalila uspeh iraških sil, isto pa je storil tudi predsednik iraškega parlamenta Salim al Džuburi.

STA


Najbolj brano