Putin v Milanu: G7 ni organizacija, ampak interesni klub

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes z obiskom svetovne razstave Expo v Milanu začel obisk v Italiji. Sprejel ga je italijanski premier Matteo Renzi, popoldne pa se bo v Vatikanu srečal tudi s papežem Frančiškom.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MILANO, RIM > Odnosi med Rusijo in Italijo v luči ukrajinske krize veljajo za manj napete kot med Rusijo in številnimi drugimi državami članicami unije. Vladimir Putin se je danes glede konflikta v Ukrajini zavzel za popolno uresničitev mirovnega dogovora iz Minska. Kot je menil na skupni novinarski konferenci z Matteom Renzijem na prizorišču Expa, je Ukrajina tista stran, ki se ga ne drži.

Putin se je tudi zavzel za takojšnje končanje zahodnih sankcij proti Rusiji. “Bodisi bi jih bilo treba odpraviti bodisi spremeniti, da bi tako podprli vsako podjetje, ki želi z nami sodelovati. To zadeva tako pogodbe na področju obrambe kot na tehnološkem področju.”

“G8 je imela določen cilj in Rusija je v njej predstavljala alternativno stališče”

Rusija poleg tega po njegovih besedah izključuje možnost nadaljnjega sodelovanja s skupino G7. “Ne moremo imeti nikakršnih odnosov. G7 ni organizacija, ampak interesni klub,” je dejal.

“G8 je imela določen cilj in Rusija je v njej predstavljala alternativno stališče. A naši partnerji so odločili, da tega stališča ne potrebujejo več. To je njihov sklep,” je poudaril. Iz skupine G8 je sicer preostalih sedem držav Rusijo lani izključilo zaradi njenega domnevnega posredovanja na vzhodu Ukrajine.

V Renzijevem spremstvu je Putin pred tem ob dnevu Rusije na Expu obiskal paviljon svoje države. Renzi se je Putinu zahvalil za podporo, ki jo je Expu zagotovila Rusija, ruski predsednik pa je poudaril, da je tema letošnje svetovne razstave - prehrana - njegovi državi še posebej ljuba.

“Med nami že 500 let obstajajo politični, gospodarski in kulturni odnosi”

Renzi je tudi poudaril, da se z Expom lahko tradicionalno prijateljstvo med Italijo in Rusijo začne na novo, čeprav med njima na več področjih obstajajo razlike. Skupna prizadevanja v boju proti globalni nevarnosti terorizma bi bila lahko po njegovih besedah temelj za sodelovanje.

Tudi Putin je izpostavil tesne odnose med državama. “Med nami že 500 let obstajajo politični, gospodarski in kulturni odnosi,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Kot je dejal Putin, sta z Renzijem govorila tudi zahodnih sankcijah proti Moskvi, ki da povzročajo škodo obema gospodarstvoma.

Putin pri papežu, Mattarelli in Berlusconiju

Na območju razstave v Milanu so ob obisku ruskega predsednika, ki je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zamujal eno uro, veljali strogi varnostni ukrepi. Med obiskovalci Expa pa je bilo med drugim slišati pozive h končanju sankcij, še poroča APA.

Po obisku Expa se Putin odpravlja v Vatikan na zasebno avdienco k papežu Frančišku. Glede na navedbe Kremlja naj bi med drugim govorila o konfliktu v Ukrajini in odnosu med katoliško in pravoslavno cerkvijo.

Putin se je s papežem srečal že leta 2013. Ruski mediji ocenjujejo njuno vnovično srečanje kot potezo, ki jo je Kremelj naredil v luči zaostrenih odnosov z Zahodom, piše APA.

Pred obiskom v Vatikanu ima sicer Putin na programu še srečanju z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in nekdanjim italijanskim premierjem ter Putinovim prijateljem Silviom Berlusconijem.

STA


Najbolj brano