Putin v ZN pozval k veliki koaliciji proti Islamski državi

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Zavračanje sodelovanja s sirskim režimom Bašarja al Asada je označil za veliko napako.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Združenih narodih 
pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične 
koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država 
(IS) v Siriji in Iraku. Foto: Itar-Tass
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Foto: Itar-Tass

NEW YORK > Velika koalicija v boju proti IS, v kateri bi bile tudi muslimanske države, bi po njegovih besedah bila podobna tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države.

V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je za veliko napako označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, ki se edino resnično bori proti IS. "Priznati bi morali, da se samo Asadova vojska in kurdske milice resnično borijo proti IS in drugim terorističnim organizacijam v Siriji," je dejal.

Zavrnil je tudi tiste, ki trdijo, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer nekaj trenutkov pred Putinom pred GS ZN dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki “pobija nedolžne otroke”. V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Putin, ki je pred GS ZN nastopil prvič v zadnjih desetih letih, se bo sicer še danes z Obamo sestal tudi osebno. To bo njuno prvo dvostransko srečanje v dveh letih.

Ozrl se je tudi na krizo v Ukrajini in nakazal, da je to posledica širjenja zveze Nato proti vzhodu. “Zakaj so nadaljevali širjenje Nata po razpadu Sovjetske zveze in ukinitvi Varšavskega pakta? Nato ne le, da obstaja dalje, ampak celo širi svojo vojaško infrastrukturo,” je dejal Putin.

Dodal je še, da so bile vzhodnoevropske države postavljene pred lažno dilemo izbire med Vzhodom in Zahodom, takšna logika pa je morala prej ali slej pripeljati do resne geopolitične krize, kar se je zgodilo v Ukrajini.

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes v Združenih narodih pozval k enotnosti v boju proti skrajnežem na Bližnjem vzhodu, kjer skrajna skupina Islamska država nadzira dele Sirije in Iraka.

V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je pozval “cel svet in še posebej države v regiji k oblikovanju skupnega akcijskega načrta za oblikovanje skupne fronte proti ekstremizmu in nasilju”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrazil je tudi pripravljenost Irana, da po Afganistanu in Iraku pomaga pri vzpostavitvi demokracije tudi v Siriji in Jemnu.

Savdsko Arabijo je kritiziral zaradi nesposobnosti, potem ko je stampedo med hadžem v Meki zahteval življenja 769 romarjev, med katerimi je bilo 226 Irancev. 248 Irancev še vedno pogrešajo, 27 pa je bilo ranjenih, kažejo danes objavljeni podatki iz Teherana.

Rijad je pozval, naj takoj dovoli konzulatom dostop do žrtev ter tako omogoči njihovo identifikacijo in vrnitev v domovino. Zahteval je tudi neodvisno preiskavo.

Do zaostrovanja med državama prihaja med že tako zaostrenimi odnosi med državama glede konfliktov v Siriji in Jemnu. Savdska Arabija sicer meni, da skuša Iran preko teh konfliktov povečati svoj vpliv v regiji.

Rohani bo obisk v ZN predčasno končal in se danes po govoru vrnil v domovino, da bi se v torek udeležil slovesnosti ob vrnitvi trupel nekaterih žrtev v domovino.

Jordanski kralj Abdulah II. je danes pred Generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku primerjal grožnjo džihadistične skupine Islamska država z grožnjo tretje svetovne vojne. “Če ne bomo zmagali, nas čaka prihodnost množičnih pobojev, javnih obglavljanj, zasužnjevanja in sistematičnega uničevanja kulturne dediščine,” je opozoril.

“Ta kriza je tretja svetovna vojna in tako bi se morali tudi odzivati,” je dejal jordanski kralj. “Potrebujemo globalne akcije na vseh frontah. Predvsem pa se moramo boriti proti ideologiji,” je dodal v govoru na splošni razpravi 70. zasedanja GS ZN.

Abdulah II. je še dodal, da v boju proti IS še posebno odgovornost nosijo muslimani. “Dobrih 1,7 milijarde moških in žensk nas je. Toda že trohica strupa lahko zastrupi cel vodnjak. Borimo se proti zastrupljevalcem in ohranjajmo našo vero čisto,” je še pozval jordanski kralj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes v Združenih narodih v New Yorku dejal, da je Turčija pri iskanju rešitve za Sirijo pripravljena sodelovati z vsemi državami, tudi Rusijo, a da bo morala biti prihodnost Sirije tako brez skupine Islamska država kot tudi brez sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Davutoglu je omenjeno izjavil novinarjem kmalu po nastopu ameriškega predsednika Baracka Obame na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN, ki je dejal, da je za konec vojne v Siriji pripravljen sodelovati tudi z Rusijo in Iranom.

“Potrebujemo solidarnost z vsemi državami, tudi Rusijo, da bi opravili mirno tranzicijo v Siriji, v novi Siriji pa ne sme biti nobenega prostora ne za Asada ne za IS,” je dejal Davutoglu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano