Putin ukrajinske vojake primerjal z nacisti

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinske vojake, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo s proruskimi separatisti, ostro kritiziral in jih primerjal z nacističnimi vojaki v času druge svetovne vojne. Istočasno pa je ukrajinsko vlado v luči stopnjevanja nasilja pozval k vsebinskim pogovorom se separatisti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je  ukrajinske vojake, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo s proruskimi separatisti, ostro kritiziral in jih primerjal z nacističnimi vojaki v času druge svetovne vojne Foto: STA
Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinske vojake, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo s proruskimi separatisti, ostro kritiziral in jih primerjal z nacističnimi vojaki v času druge svetovne vojne Foto: STA

MOSKVA > “Njihove taktike spominjajo na nemške nacistične enote v Sovjetski zvezi med drugo svetovno vojno. Večja mesta obkolijo in z obstreljevanjem uničujejo, vključno s prebivalci,” je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal Vladimir Putin.

Ob tem je dodal, da lahko razume ravnanje separatistov. “Cilj njihove vojaško-humanitarne operacije je pregon ukrajinske artilerije in raketometov iz večjih mest, da bi se zmanjšalo število civilnih žrtev,” je zatrdil Putin.

Kijev je pozval k vsebinskim pogovorom s temi uporniki. “Potrebno je voditi vsebinske pogovore, da se tako ugotovi, kakšne pravice bodo prebivalci (regij) Donecka in Luganska imeli,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril ruski predsednik.

Govoril je tudi o sporu glede polotoka Krim in ponovno zanikal trditve, da si ga je Rusija priključila. “Krima si nismo priključili, temveč smo ga ščitili. Drugače bi bilo stanje tam takšno, kot je na vzhodu Ukrajine,” je še povedal Putin.

Kijev in nekatere države Zahoda so sicer Moskvo obtožili, da se na ukrajinskem ozemlju na strani separatistov borijo ruski vojaki. Rusija je to doslej že večkrat zanikala. Putin je danes tudi dejal, da se Rusija ne bo pustila vplesti v konflikt velikih razsežnosti. Se bo pa branila pred agresijo, je dejal. Dodal je še, da bo Rusija iz varnostnih razlogov še naprej razvijala svoje jedrske zmogljivosti.

Očitke o vpletenosti ruskih vojakov v Ukrajini je danes zavrnil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. “Tovrstnih špekulacij ne slišimo prvič, a ZDA jih nikoli niso podprle z dokazi.” Po njegovih besedah so satelitske slike z domnevnimi premiki ruskih vojaških enot kot dokaz neprimerni. “To so samo računalniške igrice,” je dejal Lavrov.

Po njegovem mnenju je Kijev samo živčen zaradi najnovejših vojaških uspehov separatistov in sedaj vztraja, da je prišlo do vdora Rusije.

Glede domnevne vpletenosti ruskih vojakov pa je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sporočila, da doslej za to še ni dokazov. Stalni predstavnik Švice pri Ovseju Thomas Greminger je sicer dejal, da je bilo iz različnih virov potrjeno, da je bilo v spopade vpletenih veliko več ruskih prostovoljcev kot pričakovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano