Putin se ob robu podnebnega vrha ne bo sestal z Erdoganom

Ruski predsednik Vladimir Putin se ob robu podnebne konference v Parizu ne bo sestal z ruskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, so danes sporočili v Kremlju. K srečanju je Putina pozval Erdogan, na njem pa naj bi predsednika poskušala umiriti napetosti, potem ko je Turčija nedavno na meji s Sirijo sestrelila rusko letalo.

Ruski predsednik Vladimir Putin se ob robu podnebne 
konference v Parizu ne bo sestal z ruskim kolegom Recepom 
Tayyipom Erdoganom. Foto: Wikipedia
Ruski predsednik Vladimir Putin se ob robu podnebne konference v Parizu ne bo sestal z ruskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Foto: Wikipedia

MOSKVA > A po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ruska stran “ne načrtuje nobenega srečanja z Erdoganom”. Prav tako na urniku Vladimirja Putina po besedah Peskova ni nobenih drugih stikov s turškim kolegom, kot bi bil na primer telefonski pogovor, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kot piše Tass, je skušal Recep Tayyip Erdogan po torkovi sestrelitvi letala že dvakrat po telefonu govoriti s Putinom, obakrat neuspešno. Poleg tega mu je predlagal srečanje ob robu današnjega podnebnega vrha v Parizu, ki se ga bosta oba udeležila. A kot se je že pred dnevi izrazil Putinov pomočnik Jurij Ušakov, ruski predsednik na sporočila ne odgovarja, saj na turški strani “ne vidi pripravljenosti na opravičilo”.

Putin je že takoj po sestrelitvi posvaril, da bo imela ta resne posledice za rusko-turške odnose. V soboto je nato podpisal odlok o uvedbi gospodarskih sankcij proti Turčiji, ki vključujejo prepoved uvoza nekaterih dobrin iz Turčije in zaposlovanja turških državljanov ter odpravlja brezvizumski režim med državama.

Danes so iz Kremlja sporočili, da se bo Putin “najverjetneje” v Parizu sestal z ameriškim kolegom Barackom Obamo. Pred tem sta se voditelja pogovarjala ta mesec ob robu vrha G20 v turški Antalyi, še pred tem pa konec septembra ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku.

STA


Najbolj brano