Putin: ruska podjetja bi sodelovala pri izgradnji drugega tira

Predsednik republike Borut Pahor je danes po pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom poudaril, da je umiritev razmer v Ukrajini nujna za izboljšanje odnosov med EU in Rusijo ter okrepitev gospodarskega sodelovanja. Slednjega si želi tudi Putin, ki je izrazil željo po sodelovanju ruskih podjetij pri projektih v Sloveniji.

Borut Pahor in Vladimir Putin Foto: STA
Borut Pahor in Vladimir Putin Foto: STA

MOSKVA > Pri tem je ruski predsednik Vladimir Putin na novinarski konferenci po pogovorih izpostavil sodelovanje ruskih železnic pri posodobitvi slovenskih železnic in izgradnji drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom ter sodelovanje ruskih podjetij pri prenovi ljubljanske toplarne, ki bi s trdih goriv prešla na plin.

Putin je omenil tudi, da se ruski energetski gigant Gazprom s slovenskimi partnerji pogovarja o novi petletni pogodbi o dobavi zemeljskega plina Sloveniji. Slovenska stran je pred obiskom Boruta Pahorja izražala upanje, da bo več sto milijonov evrov vredna pogodba med Gazpromom in Geoplinom podpisana že danes, a se strani še pogajata.

Ruski predsednik je povedal še, da sta Slovenija in Rusija v 25 letih diplomatskih odnosov pridobili dragocene izkušnje na področju gospodarskega sodelovanja. Med področji, na katerih državi dobro sodelujeta, je izpostavil energetiko, hrano, infrastrukturo, farmacijo in turizem.

Ob tem je priznal, da politične omejitve ovirajo sodelovanje, a se jih po njegovem da premagati. Dodal je, da sta državi zaustavili padanje blagovne menjave, kar je povezano tudi s stabilizacijo valute in cen energentov.

Pahor je danes izrazil zadovoljstvo, ker bodo slovenska in ruska podjetja danes podpisala enajst pogodb. Dodal je, da upa, da bodo sklenjeni tudi tisti posli, o katerih še potekajo pogajanja in da bosta državi kmalu podvojili blagovno in storitveno menjavo.

Slovenski predsednik je še dejal, da Slovenija kljub sankcijam in poslabšanim odnosom med Rusijo in EU kolikor je mogoče sodeluje z Rusijo. Če bodo kmalu podpisane vse predvidene pogodbe, bomo po njegovem mnenju kljub sankcijam dvignili blagovno menjavo nad milijardo evrov, kar je sicer še vedno manj od potencialov.

Pomemben pogoj za okrepitev sodelovanja slovenski predsednik vidi v umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine, ki bi po njegovem prispevala tudi k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo.

Današnjo “živahno izmenjavo mnenj in stališč” z ruskim kolegom Pahor razume kot nadaljevanje zavezanosti temu, da se poskušamo približati rešitvam, ki bi umirile razmere v vzhodni Ukrajini. Po njegovem je prvi korak umik orožja, vzpostavitev miru ter potem nadaljevanje mirovnega procesa. Vse strani, vpletene v konflikt, je pozval k prekinitvi ognja in da bi se naposled izboljšali odnosi z EU.

Putin je povedal, da je Pahorja seznanil z dogajanjem na vzhodu Ukrajine ter poudaril nujnost spoštovanja dogovora iz Minska.

Ruski predsednik se je zavzel tudi za izboljšanje odnosov z ZDA, ki so se, kot je dejal, v zadnjih letih zelo poslabšali. Kot je dejal, upa na boljše odnose med državama na vseh področjih, a to je po njegovem odvisno tudi od ZDA in njihovega novega predsednika Donalda Trumpa.

Putin je povedal, da je Slovenija izrazila pripravljenost, da bi gostila srečanje med njim in novim ameriškim predsednikom. Dejal je, da je “Ljubljana dober kraj za dialoge takega tipa” in da nima nič proti srečanju v Sloveniji, a vprašanje je, če bo do tega prišlo.

Ob uradnem obisku slovenskega predsednika v Moskvi sta Slovenija in Rusija danes podpisali sporazum o sodelovanju na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva in program skupnih ukrepov za obdobje med letoma 2017 in 2018 za področje turizma.

Pahor se je danes v Moskvi srečal še z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, pred Kremljem pa je položil venec na grob neznanega junaka. Nato je nagovoril udeležence rusko-slovenske poslovne konference, ob robu katere bo več slovenskih podjetij predvidoma podpisalo pogodbe z ruskimi partnerji v skupni vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Ob Pahorjevem obisku je največji ruski poslovni dnevnik Komersant danes izšel s prilogo Slovenija vabi, ki je posvečena predstavitvi slovenskih podjetij in možnostim sodelovanja z njimi. Predstavlja tudi Slovenijo kot turistični cilj.

STA


Najbolj brano