Putin odpovedal obisk v Parizu

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odpovedal obisk v Parizu, kjer naj bi se srečal s francoskim kolegom Francoisom Hollandom. Vzrok je Hollandova obtožba, da sirska vojska v Alepu s podporo Rusije izvaja vojne zločine. Hollande je v odzivu na novico iz Kremlja dejal, da se je s Putinom pripravljen “srečati kadar koli ... za spodbujanje miru”.

Vladimir Putin Foto: Leo Caharija
Vladimir Putin Foto: Leo Caharija

MOSKVA, STRASBOURG>“Predsednik se je odločil za odpoved obiska,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pot v Pariz, napovedano za 19. oktober, je Vladimir Putin sicer načrtoval že dolgo.

“Že od samega začetka izmenjav z njegovim francoskim kolegom je predsednik Putin poudarjal, da je pripravljen obiskati Pariz, ko je to primerno za predsednika Hollanda. Tako bomo počakali, da pride ta čas,” je dejal Peskov.

Hollande je medtem v Strasbourgu izrazil pripravljenost srečati se s Putinom “kadar koli” in izpostavil, da je dialog z Rusijo nujen, a mora biti stabilen in odkrit.

Francoski predsednik je v ponedeljek dejal, da se še ni odločil, ali naj gosti Putina, saj da so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada s podporo svoje ključne zaveznice Rusije v obleganem sirskem mestu Alep zagrešile vojni zločin.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je v ponedeljek napovedal, da se bo Francija obrnila na tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča, da bi ugotovilo, kakšne so možnosti za preiskavo vojnih zločinov, ki naj jih v sirskem mestu Alep zagrešili Rusija in Sirija.

Vodja francoske diplomacije je sicer minuli teden obiskal Moskvo in Washington, kjer je predstavil francosko-španski predlog za resolucijo Združenih narodov za premirje v Alepu, ki ga je Varnostni svet ZN konec tedna zavrnil. Zavrnili so tudi ruski predlog, ki za razliko od francosko-španskega ni omenjal konca bombardiranja mesta.

STA


Najbolj brano