Putin obtožil ukrajinsko vojsko, da je Natova tujska legija

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes močno zaostril svojo protizahodno retoriko in ukrajinsko vojsko obtožil, da je Natova tujska legija, katere glavni cilj je zadrževanje Rusije.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > Kmalu po tistem, ko je tiskovni predstavnik Vladimirja Putina posvaril Zahod, naj ne izsiljuje Moskve z grožnjo novih sankcij zaradi stopnjevanja nasilja v Ukrajini, je Putin obtožil Kijev, da ni pripravljen na mirno rešitev krize, ki je doslej zahtevala že več kot 5000 življenj.

“Kdo se dejansko bori tam,” je dejal Putin med obiskom v Sankt Peterburgu. “To so delno uradne enote oboroženih sil, v večji meri pa gre za tako imenovane 'prostovoljne nacionalistične bataljone',” je nadaljeval. “V bistvu to ni vojska, temveč tujska legija - v tem primeru Natova tujska legija, ki seveda ne služi ukrajinskim nacionalnim interesom. Ima povsem drugačne cilje,” je poudaril Putin in dodal, da je njen cilj zadrževanje Rusije.

Ruski predsednik je tudi zatrdil, da številni ukrajinski moški v naborniški dobi ne želijo prijeti za orožje in so raje odšli v Rusijo. “Želijo se preseliti sem in počakati tu nekaj časa. Ravnajo prav, ker jih izkoriščajo samo za kanonfuter,” je dodal.

Pred tem je njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov posvaril Zahod pred ekonomskim izsiljevanjem Rusije. “To je absolutno destruktivna, neupravičena in kratkovidna politika,” je sporočil ZDA in Evropski uniji, ki sta proti Rusiji uvedli vrsto sankcij zaradi podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

STA


Najbolj brano