Putin in Porošenko brez dogovora

Pogovori predsednikov Rusije in Ukrajine Vladimirja Putina in Petra Porošenka so se v torek zvečer v Minsku končali brez konkretnega napredka za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine. Putin je pri tem zmanjšal pomen prijetja desetih ruskih vojakov v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin Foto: STA
Vladimir Putin Foto: STA

MINSK > Predsednika sta se pogovarjala na štiri oči več kot dve uri ob robu vrha evrazijske carinske unije v beloruski prestolnici, ki so se ga udeležili tudi visoki predstavniki EU.

Porošenko je pogovore označil kot težke in dejal, da pa so dali nekaj rezultata, vendar ne dovolj, da bi se končal več kot štirimesečni konflikt med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Putin je izrazil pripravljenost Moskve, da bo storila vse za mirovni proces v Ukrajini, če se bo začel, zmanjšal pa je pomen prijetja desetih ruskih vojaških padalcev v Ukrajini.

Kot je dejal po pogovorih s Porošenkom, od ruskega obrambnega ministrstva še ni dobil informacij o dogodku, kolikor pa ve, so vojaki patruljirali ob meji z Ukrajino, tako da bi se lahko znašli na ukrajinskem ozemlju. Dodal je, da so tudi ukrajinski vojaki v preteklosti že zašli na rusko ozemlje. “Glede tega ni bilo nikoli problemov in upam, da tudi tokrat ne bo problemov z Ukrajino,” je dejal.

...

Porošenko je na drugi strani zahteval konkretna dejanja in dejal, da so njegov mirovni načrt za končanje konflikta podprle vse strani v Minsku. “Zahtevamo odločne ukrepe, ki bi lahko prinesli mir v Ukrajino,” je poudaril.

“Pripravljen bo načrt, da bi čim prej dosegli režim premirja, ki mora biti vsekakor dvostranskega značaja,” je dejal Porošenko.

Putin in Porošenko sta se dogovorila za obnovitev pogovorov tako imenovane kontaktne skupine, v kateri je poleg obeh držav še Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Porošenko je ob tem dejal, da bi morala kontaktna skupina razpravljati o dvostranski prekinitvi ognja, ki bi jo nadziral Ovse. Putin je po drugi strani dejal, da Moskva ne bo sodelovala v nobenih pogovorih o premirju s Kijevom, češ da gre za ukrajinske notranje zadeve. “To ni naša stvar,” je zatrdil.

Ruski predsednik je še dejal, da sta se državi dogovorili za obuditev pogajanj o dobavi plina. Rusija je junija zaradi spora o cenah tega energenta zaprla plinsko pipico Ukrajini.

Zatem je evropski komisar Günther Oettinger danes napovedal, da bo že predvidoma v septembru novo tristransko srečanje Rusije, Ukrajine in EU, na katerem bodo poskušali rešiti plinski spor. Točen datum sicer še ni jasen, bi pa po nekaterih navedbah lahko srečanje potekalo 6. septembra. Se bo pa Oettinger v sklopu priprav na to srečanje ta petek v Moskvi sestal z ruskim ministrom za energetiko Aleksandrom Novakom, je poročala ruska tiskovna agencija Itar Tass.

...

Putin je tudi zatrdil, da sta z ukrajinskim kolegom dosegla “določen dogovor” o napotitvi humanitarne pomoči na vzhod Ukrajine. Moskva je v ponedeljek namreč napovedala, da bo ta teden tja poslala še en humanitarni konvoj. Rusija je minuli teden brez odobritve Kijeva poslala v mesto Lugansk, ki je v rokah upornikov, okoli 230 tovornjakov s 1800 tonami domnevno humanitarne pomoči. Ukrajina je dejanje označila za invazijo.

V Kremlju so kasneje pojasnili, da sta se predsednika dogovorila, da bo Rusija nov konvoj na vzhod Ukrajine poslala pod okriljem Rdečega križa in v sodelovanju z oblastmi v Kijevu. Voditelja sta se strinjala, da je treba še naprej zagotavljati pomoč, saj se na vzhodu Ukrajine zaostruje humanitarna katastrofa, je izjavil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

To je bilo prvo dvostransko srečanje Putina in Porošenka od začetka junija, potekalo pa je ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.

STA


Najbolj brano