Putin in Obama se bosta sestala v New Yorku

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v ponedeljek med obiskom v Združenih narodih v New Yorku srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, so danes sporočili iz Kremlja. V Washingtonu so srečanje potrdili. Voditelja, ki sta se osebno nazadnje srečala novembra lani v Pekingu, bosta govorila o razmerah v Ukrajini in Siriji.

Vladimir Putin se bo v ponedeljek sestal z Barackom Obamo. Foto: Ho
Vladimir Putin se bo v ponedeljek sestal z Barackom Obamo. Foto: Ho

MOSKVA, WASHINGTON>“Pogovor z japonskim premierjem (Shinzom) Abejem je določen, za njim pa bo pogovor z Obamo,” je napovedal tiskovni predstavnik Vladimirja Putina Dmitrij Peskov. Kot je dejal, je za pogovor Putina in Baracka Obame predvidena ena ura.

Kljub različnim pogledom na reševanje kriz v Ukrajini in Siriji je Obama pristal na srečanje s Putinom. “Predsednika se bosta sestala v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN na željo predsednika Putina,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal visoki predstavnik ameriške administracije. “Bilo bi neodgovorno, če ne bi poskusili doseči napredka na pogovorih na visoki ravni,” je dodal.

Poleg krize v Ukrajini, ki je močno zaostrila odnose med Rusijo in Zahodom, bosta predsednika govorila o boju proti teroristični Islamski državi (IS) v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slednje naj bi bilo po besedah Peskova tudi osrednja tema, medtem ko bosta o Ukrajini govorila, če bo za to ostal čas. Ob tem je Peskov spomnil, da bo ukrajinska kriza glavna tema srečanja v Parizu 2. oktobra, kjer se bodo pogovarjali Putin, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

V Washingtonu so nasprotno dejali, da bosta Obama in Putin v ponedeljek pozvala k popolni uresničitvi mirovnega dogovora za vzhod Ukrajine iz Minska in da bo to glavno sporočilo srečanja.

Putin je predlagal oblikovanje nove koalicije za boj proti IS, glavni ugovor ZDA pa je, da želi Moskva v ta prizadevanja vključiti tudi sirskega predsednika Bašarja al Asada. Se je pa med drugim za dialog z Asadom že izrekla Merklova, spominja dpa.

STA


Najbolj brano