Putin in Erdogan bosta v Sankt Peterburgu gladila odnose

Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes v Sankt Peterburgu sprejel turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. To bo njuno prvo srečanje po zaostritvi odnosov zaradi sestreljenega ruskega bojnega letala, za kar se je Turčija morala opravičiti. To bo tudi prva pot Erdogana na tuje po spodletelem puču 15. julija.

Recep Tayyip Erdogan Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan Foto: STA

SANKT PETERBURG > Do srečanja v Sankt Peterburgu prihaja po hudi zaostritvi odnosov novembra lani zaradi sestreljenega ruskega lovskega letala, ki je bilo na bojni misiji v Siriji, pri tem pa naj bi za zelo kratek čas in malenkostno kršilo turški zračni prostor.

Rusi so se na to dejanje odzvali zelo ostro, prekinili obsežno gospodarsko sodelovanje s Turki, poleg tega pa začeli obtoževati Recepa Tayyipa Erdogana in njegovo družino, da skrivaj sodeluje z džihadisti Islamske države.

Vse do junija letos je potem trajalo, da je Erdogan naredil korak nazaj, prevzel odgovornost za sestreljeno rusko letalo in se opravičil. Hkrati pa se zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Današnje srečanje v Sankt Peterburgu naj bi bilo zdaj v prvi vrsti namenjeno predvsem temu - normalizaciji odnosov, ali kot je dejal Erdogan, da bi “obrnili novo stran v odnosih”.

Pričakovati je sicer tudi pogovore o obnovitvi gospodarskega sodelovanja, zelo verjetno tudi obnovitvi projekta izgradnje plinovoda Turški tok, potem ko se je Rusija po vztrajanju Bruslja pri spoštovanju pravil konkurence odpovedala Južnemu toku.

Srečanje Erdogana in Vladimirja Putina pa bo potekalo tudi pod budnim očesom Zahoda. Zlasti v luči zaostrenih odnosov z Rusijo zaradi ukrajinske krize, pa tudi zaradi ohlajanja odnosov s Turčijo po spodletelem vojaškem udaru in ocenah Erdogana, da se je Zahod postavil na stran pučistov, ker kritizira čistke, ki se zdaj izvajajo.

STA


Najbolj brano