Putin ZDA obtožil neposrednega stika s skrajneži severnega Kavkaza

Ruski predsednik Vladimir Putin je v danes predvajanem dokumentarnem filmu ZDA obtožil, da so bile v neposrednem stiku s separatističnimi skrajneži s severa Kavkaza in da so jim tudi nudile logistično podporo. Dokumentarec sicer predvajajo, da bi obeležili 15. obletnico, kar je Putin prvič zasedel položaj predsednika države.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > V dokumentarcu “Predsednik” je Vladimir Putin očital ZDA stike s skrajneži pred več kot desetimi leti in se pri tem skliceval na informacije ruskih posebnih enot.

“Naše posebne enote so zabeležile neposredne stike med borci s severnega Kavkaza in predstavniki ameriških posebnih enot v Azerbajdžanu,” je povedal Putin in dodal, da je ameriška stran borcem celo nudila “podporo pri transportu”.

Putin je po lastnih besedah o tem obvestil takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha. A v roku nekaj dni je ruska obveščevalna služba FSB od ameriških kolegov dobila obvestilo, da “imajo in bodo imele odnose z vsemi opozicijskimi silami v Rusiji” ter so dodali, da menijo, da imajo do tega pravico in bodo s tem tudi nadaljevali.

Putin je že kot premier leta 1999 sprožil drugo čečensko vojno, ki se uradno ni končala vse do leta 2009. Po vojni je Moskva v Čečeniji vzpostavila prorusko oblast.

Po ocenah Putina v dokumentarcu so zahodne posebne enote očitno podpirale skrajneže, ker menijo, da je vsak nasprotnik Rusije njihov zaveznik. Ruski predsednik je ob tem vztrajal, da vlade ne bi smele sodelovati s “teroristi”, dokumentarec povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dokumentarec o Putinu sicer vsebuje zanimivosti o ruskem predsedniku. Bližnji sodelavci so ga v filmu označili za deloholika, ki vedno pazljivo posluša sogovornike, je predan prijateljem, nikoli na nikogar ne vpije, pri reševanju mednarodnih problemov pa partnerjem vedno predlaga osredotočanje na dolgoročne vidike, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano