Putin: Pomagači teroristov so nas zabodli v hrbet

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da so turška letala danes ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo Su-24. Sestrelitev je označil kot “nož v hrbet” s strani “pomagačev teroristov” in ocenil, da bo imela “tragične posledice” za rusko-turške odnose, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Sestrelitev je Vladimir Putin označil kot "nož v hrbet" s strani 
"pomagačev teroristov" in ocenil, da bo imela "tragične 
posledice" za rusko-turške odnose. Foto: Itar-Tass
Sestrelitev je Vladimir Putin označil kot "nož v hrbet" s strani "pomagačev teroristov" in ocenil, da bo imela "tragične posledice" za rusko-turške odnose. Foto: Itar-Tass

MOSKVA > Kot je na državni televiziji Rosija 24 ob srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. še poudaril Vladimir Putin, ruska pilota in letalo niso predstavljali nobene grožnje Turčiji in niso kršili njenega zračnega prostora, ampak so sodelovali v operaciji proti teroristični Islamski državi v Siriji. Rusija po njegovih besedah takšnih “zločinov” ne bo tolerirala.

Putin je sicer kot prvi uradni predstavnik Rusije sploh potrdil, da je Su-24 uničil turški lovec, saj so pred tem v Moskvi vztrajali, da je bilo morda sestreljeno z zemlje. Kot je dejal predsednik, je bilo letalo sestreljeno z raketo zrak-zrak nad Sirijo in je strmoglavilo kake štiri kilometre od sirsko-turške meje.

Putin: Turčija kršila dogovor med Rusijo in ZDA

Poudaril je še, da je Turčija, ki je članica koalicije za boj proti IS pod vodstvom ZDA, s sestrelitvijo kršila dogovor med Rusijo in ZDA o izogibanju incidentov na terenu v Siriji. Ponovil je tudi pričakovanje, da “bo globalna skupnost našla moč, da se združi nasproti skupnemu zlu”.

Spomnil je še, da se je Ankara, namesto da bi takoj po sestrelitvi letala, ki je bilo na misiji proti teroristom, navezala stik z Rusijo, obrnila na druge članice zveze Nato. “Zdi se, kot da smo mi sestrelili turško letalo in ne obratno. Ali to pomeni, da želijo, da Nato služi interesom Islamske države?” je nadaljeval.

Na Putinove ostre besede se je medtem že odzval turški premier Ahmet Davutoglu, ki je sicer danes predstavil svojo novo vlado. Kot je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je Turčija “dolžna” ukrepati proti vsem, ki kršijo njen zračni prostor. “Vsi morajo vedeti, da je to naša mednarodna pravica in nacionalna dolžnost,” je poudaril.

Turškega vojaškega atašeja v Moskvi so medtem že poklicali na zagovor na rusko obrambno ministrstvo, poroča Tass. Podobno naj bi bil na zagovor že poklican ruski vojaški ataše v Ankari.

Pilota ruskega vojaškega letala, ki so ga danes sestrelile turške sile, sta se iz letala izstrelila in sta živa, turške oblasti pa ju iščejo, je danes povedal predstavnik turške vlade po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.
Mediji so pred tem poročali, da naj bi najmanj eden od pilotov umrl. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem dejal, da “ni uradnih podatkov” o usodi pilotov sestreljenega letala.
Zmerni sirski uporniki iz vrst turkmenske manjšine so kmalu po sestrelitvi sporočili, da so enega od pilotov ubili, drugi pa je pogrešan. Gre za manjšino na severu Sirije, ki je etnično tesno povezana z bližnjo Turčijo, po trditvah Ankare pa naj bi ruska letala v minulih tednih tudi večkrat obstreljevala njene vasi s civilisti.

Sirija: Turška sestrelitev ruskega letala huda agresija

Sirija je ostro obsodila turško sestrelitev ruskega vojaškega letala nad sirskim ozemljem in jo označila za hudo agresijo na sirsko suverenost in dokaz turške podpore teroristom, poročajo sirski državni mediji.

Sirski vojaški vir je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana povedal, da je turška stran sestrelila prijateljsko rusko letalo, ki se je vračalo z bojne misije proti Islamski državi. Incident nedvomno kaže, da je turška vlada na strani terorizma in podpira teroristične skupine, ki so začele propadati pod udarci sirske vojske, izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Ta obupna dejanja agresije bodo le okrepila našo odločenost za nadaljevanje vojne proti terorističnim organizacijam s podporo in pomočjo naših prijateljev, med katerimi je glavna Rusija,” je dejal vir v sirski vojski.

STA


Najbolj brano