Putin Ciprasu podaril ikono, ki so jo Grkom ukradli nacisti

Grški premier Aleksis Cipras, ki je včeraj končal dvodnevni uradni obisk v Rusiji, je od ruskega predsednika Vladimirja Putina v dar prejel grško ikono, ki so jo v času druge svetovne vojne ukradli nacisti, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška agencija dpa.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

MOSKVA > Gre za grško pravoslavno podobo svetnikov Nikolaja in Spiridona. Ikono je med drugo svetovno vojno ukradel nacistični general. Tega so sicer kasneje aretirali pripadniki sovjetske Rdeče armade in ga izgnali v Grčijo, kjer so ga usmrtili, a za ikono se je izgubila sled.

Kot je pojasnil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, je nek ruski zbiralec ikono kupil v Nemčiji, zdaj pa “se vrača tja, kamor spada”.

Putinova izbira darila je posebej pomenljiva v luči glasnih zahtev vlade Aleksisa Ciprasa, da bi morala Nemčija Grčiji povrniti škodo, povzročeno s strani nacistov v drugi svetovni vojni.

Grško finančno ministrstvo je ta teden celo podalo prvi uradni izračun, po katerem naj bi Nemčija iz naslova vojaških reparacij Atenam dolgovala skoraj 280 milijard evrov.

Nemška vlada vztraja, da je bilo to vprašanje zakonito razrešeno že pred leti in je zaprto.

STA


Najbolj brano