Putin z al Sisijem o razmerah na Bližnjem vzhodu

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v Moskvi sprejel egiptovskega kolega Abdelfataha al Sisija. Govorila sta o “razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, pa tudi o prizadevanjih za mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci ter o boju proti mednarodnemu terorizmu”, so sporočili iz Kremlja.

Vladimir Putin Foto: Ho
Vladimir Putin Foto: Ho

MOSKVA > To je že drugi obisk Abdelfataha Al Sisija v Moskvi od maja. Junija sta Rusija in Egipt v bližini Aleksandrije izvedla tudi prve skupne pomorske in letalske vaje. Odnosi med državama so očitno vse boljši, potem ko so se zaradi odstavitve predsednika Mohameda Mursija precej ohladili odnosi med Kairom in Washingtonom.

Al Sisi je medijem ob obisku izrazil zadovoljstvo s krepitvijo dvostranskega gospodarskega in vojaškega sodelovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z Vladimirjem Putinom sta včeraj govorila tudi o prvi egiptovski jedrski elektrarni, ki jo Rusija gradi na severu države v pokrajini El Daba. Putin je projekt pohvalil kot enega največjih skupnih projektov v zgodovini sodelovanja obeh držav. Dejal je, da bo elektrarna kmalu dokončana.

Putin je napovedal tudi okrepitev izvoza žita v Egipt. Lani je Rusija v deželo ob Nilu izvozila za 4 milijone ton žita, s čimer je pokrila 40 odstotkov egiptovskega povpraševanja, so poročali ruski mediji.

Putin je sicer v torek v Moskvi gostil tudi jordanskega kralja Abdulaha II., s katerim sta se posvetila predvsem reševanju sirske krize.

Kot navaja dpa, sta bila obiska jordanskega kralja in egiptovskega predsednika v Moskvi dodaten dokaz, da si Rusija vse bolj prizadeva prevzeti pomembno vlogo posrednika pri urejanju zadev na Bližnjem vzhodu, zlasti pri reševanju konflikta v Siriji in vprašanja skupine Islamska država.

STA


Najbolj brano