Putin: Grčija ni zaprosila Rusije za finančno pomoč

Grški premier Aleksis Cipras danes med obiskom v Moskvi ni zaprosil za finančno pomoč Rusije, je po srečanju povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Je pa kako posojilo možno, zlasti ob morebitnih večjih skupnih infrastrukturnih projektih v Grčiji, je še dejal ruski predsednik in nakazal na interes investiranja v Grčijo.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > Pri tem je Vladimir Putin izpostavil predvsem načrte za gradnjo novega plinovoda skozi Turčijo, ki naj bi nadomestil odpovedani projekt Južni tok, pri čemer bi Grčija postala najpomembnejša tranzitna država v EU. S tem pa bi po njegovih besedah Grčija postala tudi “geopolitični akter” v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred srečanjem Aleksisa Ciprasa in Putina so se sicer pojavljale špekulacije, da bi morda močno zadolžena Grčija zaprosila Rusijo za finančno pomoč in na ta način gradila novo zavezništvo, ki bi načelo tudi enotno fronto Evropske unije s sankcijami proti Rusiji zaradi vpletenosti v ukrajinsko krizo. A to se, kot je na skupni novinarski konferenci po srečanju povedal Putin, ni zgodilo.

Sta se pa oba zavzela za konec sankcij. “Da bi izšli iz te velike krize, bi morali opustiti ta začaran krog sankcij,” je dejal grški premier Cipras. Putin pa je menil, da bi bila najboljša rešitev krize “konec celotne vojne s sankcijami” in da je Rusija pripravljena na sodelovanje s celotno Evropo.

Prav tako je Putin zatrdil, da Rusija ne more narediti izjeme za Grčijo pri prepovedi uvoza prehrambenih proizvodov iz Evropske unije, o čemer se je špekuliralo pred Ciprasovim obiskom Moskve. Ruski predsednik pa je zatrdil tudi, da Rusija ne bo izkoriščala tesnejših vezi s posameznimi evropskimi državami za urejanje odnosov z EU kot celoto, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je po srečanju z grškim premierjem znova pozval ukrajinsko vodstvo v Kijevu in tudi separatiste na vzhodu Ukrajine, naj spoštujejo mirovni dogovor, ki je bil sredi februarja sklenjen v Minsku.

STA


Najbolj brano