Putin: Dosegli smo dogovor o prekinitvi ognja v Ukrajini

Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije so na pogajanjih za rešitev ukrajinske krize dosegli dogovor o ključnih vprašanjih, je po 16 urah pogovorov v Minsku dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Med drugim naj bi se dogovorili za prekinitev ognja na območju Doneškega bazena, ki naj bi začela veljati z nedeljo.

Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije so na pogajanjih za rešitev ukrajinske krize dosegli dogovor o ključnih vprašanjih, je po 16 urah pogovorov v Minsku dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Wikipedia
Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije so na pogajanjih za rešitev ukrajinske krize dosegli dogovor o ključnih vprašanjih, je po 16 urah pogovorov v Minsku dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Wikipedia

MINSK, BRUSELJ, KIJEV > Dogovor o prekinitvi ognja s 15. februarjem so potrdili tudi francoski predsednik Francois Hollande in nemški viri, ki so blizu pogajanjem.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal Putin po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel, so se dogovorili tudi za umik težkega orožja in vzpostavitev razširjenega tamponskega območja. Ob tem je poudaril, da se Kijev ni pripravljen neposredno pogajati s proruskimi uporniki.

"Prvič imamo jasen časovni okvir za uresničevanje zavez iz Minska iz septembra lani, med drugim glede volitev, nadzora meje in izmenjave ujetnikov," je pojasnil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da naj bi vse ujetnike izpustili v 19 dneh.

Dogovor vsebuje tudi zavezo Francije in Nemčije, da bosta priskrbeli tehnično podporo za obnovo bančnega sektorja na območjih spopadov.

Putin je sprte strani na območju Doneškega bazena pozval, naj že zdaj kar se da kmalu ustavijo spopade. Dejal je še, da so se pogajanja v Minsku zavlekla predvsem zato, ker se Porošenko ni bil pripravljen neposredno pogajati s proruskimi uporniki.

Hollande je po pogovorih dejal, da dogovor o prekinitvi ognja in politična rešitev, ki so jo dosegli v Minsku, vzbujata upanje v rešitev konflikta, čeprav še ni vse zaključeno. Dogovor pa je označil za "olajšanje za Evropo in upanje za Ukrajino".

Na maratonskih pogajanjih so po Putinovih besedah pripravili dva dokumenta. Pri prvem, ki sta ga podpisala tudi kontaktna skupina (Rusija, Ukrajina in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) in predstavniki proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, gre v 13 točkah za uresničevanje že septembra lani sklenjenega mirovnega sporazuma iz Minska.

Drugi dokument pa je izjava, v kateri so Nemčija, Francija, Rusija in Ukrajina izrazile podporo mirovnemu procesu. Tega dokumenta po Putinovih besedah ne bodo podpisovali.

Vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko je izrazil upanje, da bo danes sprejeti dogovor končal konflikt na vzhodu Ukrajine, ki je doslej zahteval že več kot 5400 življenj ter ljudskima republikama Doneck in Lugansk omogočil mirno delovanje v dobro ljudi. "S tem bomo Ukrajini pomagali, da se spremeni," je še dejal.

STA


Najbolj brano