Pusićeva z največ negativnimi glasovi za generalnega sekretarja ZN

Ameriški in svetovni mediji se sklicujejo na diplomatske vire in poročajo, da se je v prvem krogu poskusnega glasovanja o naslednjem generalnem sekretarju Združenih narodov v četrtek najslabše odrezala nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, saj ji je kar enajst od petnajstih članic Varnostnega sveta ZN odsvetovalo nadaljnjo kandidaturo.

Ameriški in svetovni mediji se sklicujejo na diplomatske vire in 
poročajo, da se je v prvem krogu poskusnega glasovanja o 
naslednjem generalnem sekretarju Združenih narodov v 
četrtek najslabše odrezala nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Foto: STA
Ameriški in svetovni mediji se sklicujejo na diplomatske vire in poročajo, da se je v prvem krogu poskusnega glasovanja o naslednjem generalnem sekretarju Združenih narodov v četrtek najslabše odrezala nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Foto: STA

NEW YORK > Članice Varnostnega sveta so na prvem poskusnem glasovanju pred imeni kandidatov na glasovnicah označile ali njihovo kandidaturo vzpodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja. Kandidate in veleposlanike držav, iz katerih prihajajo, so potem obvestili o tem, kako se je odrezal njihov kandidat, pa še najboljši in najslabši izid brez omembe imena kandidata.

Kljub tajnosti glasovanja so informacije počasi vseeno pricurljale na dan. Najbolje se je odrezal Portugalec Antonio Guterres, ki je dobil 12 glasov vzpodbude in tri glasove brez mnenja. Ni pa dobil nobenega priporočila proti kampanji. Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk z enajstimi glasovi vzpodbude ter dvema nevtralnima glasovoma in dvema glasovoma proti kandidaturi.

Za generalnega sekretarja ZN se poteguje šest kandidatov in šest kandidatk. Okoli 56 članic ZN je naredilo koalicijo za žensko generalno sekretarko, vendar pa se je Bolgarka Irina Bokova, ki se je najbolje odrezala, znašla na tretjem mestu. Dobila je devet glasov vzpodbude, vendar pa tudi štiri glasove proti kandidaturi. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je dvorano Varnostnega sveta ZN po glasovanju zapustil zelo nejevoljen in ni odgovarjal na novinarska vprašanja.

Po devet glasov vzpodbude sta dobila tudi Srb Vuk Jeremić in Makedonec Srgjan Kerim. Šele na šesto mesto se je sodeč po pisanju nekaterih zahodnih medijev uvrstila velika favoritka Novozelandka Helen Clark, ki je dobila osem glasov vzpodbude in kar pet glasov proti kandidaturi. Slabše od Clarkove se je odrezala argentinska zunanja ministrica Susanna Malcorra, sicer tudi nekdanja šefica kabineta pri sedanjem generalnem sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

Pri dnu, vendar pred Hrvatico, so še Kostaričanka Christiana Figueres, nekdanja zunanja ministrica Moldove Natalia Gherman in črnogorski zunanji minister Igor Lukšič. Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je kandidate, ki se niso dobro odrezali, pozval naj odstopijo od tekme, ker je kandidatov preveč.

Malcorra, ki naj bi neuradno veljala za favoritko ZDA in Jeremić, ki je glede tega na drugi strani, sta že sporočila, da bosta tekmo nadaljevala in se zahvalila za podporo, ki sta jo dobila.

STA


Najbolj brano