Pusićeva: Prisluškovanje ni tema

Edina tema je, ali Slovenci so ali niso kršili arbitražni sporazum in ne kdo je komu prisluškoval, je izjavila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić v pogovoru za včerajšnji Jutarnji list. Kot je dodala, za trenutno situacijo ni kriv arbitražni sporazum, temveč dejstvo, da so ga Slovenci kršili.

Vesna Pusić Foto: STA
Vesna Pusić Foto: STA

ZAGREB > “Druga stran je pokazala, da ni prepričana, kako lahko doseže tisto, kar si želi, ne da bi kršila sporazum”, je izpostavila Vesna Pusić.

Pusićeva je dejala, da je tudi v pismu arbitražnem sodišču omenila, da je bilo nenavadno, ker so imenovali predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za svojega člana, saj je v skladu z arbitražnim sporazumom ravno predsednik sodišča v Haagu tisti, ki imenuje sodnika, če se dve strani ne morejo dogovoriti. Medtem pa je tudi Abraham odstopil.

“Situacija s sodniki ni glavni problem, ker je arbitra v skrajnji situaciji vedno lahko zamenjati. Glavni problem je, ker so v predmet naknadno dodajni dokumenti in beležke, ki po pravilih tam ne bi smeli biti, kar je vidno iz objavljenih pogovorov, ki jim nihče ni zavrnil avtentičnosti. Priložili so jih potem, ko so sodniki začeli razpravo,” je povedala.

Pojasnila je, da tisti, ki sodelujejo v postopku, kot je slovenski sodnik, slišijo in vedo, kaj so slabosti in prednosti hrvaškega in slovenskega predloga in z naknadnim dodajanjem dokumentacije lahko dodatno pojasnijo temo, za katero so ocenili, da ni najboljše argumentirana ter naknadno okrepijo ali poglobijo slovenske argumente.

Na vprašanje, katere dokumente je Slovenija naknadno dodala, je Pusićeva odgovorila, da ni možno odgovoriti ter da je to bistvo celotnega zapleta. Ko bi to vedeli, bi lahko na nek način predmet očistili in nadaljevali postopek, čeprav so že pustili sledi in vpliv na sodnike.

Postopek pred ZN

“To je uničilo celoten predmet. Ni problem samo v sodnikih, temveč v predmetu, dokumentaciji, na temelju katere bodo odločali. Ni več možno razlikovati, kaj je kdaj postalo del predmeta,” je zatrdila. Dodala je, da sledi zapleten spravni postopek in razprave, ki so povezane z Združenimi narodi, ker je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon tudi depozitar arbitražnega sporazuma.

“V postopku pred ZN bodo sledili pogovori o tem, kaj in kako bi lahko storili. To pa lahko traja tudi leto dni”, je napovedala.

Pusićeva meni, da je po izkušnjah z arbitražnim sporazumom spor treba urediti na Meddržavnem sodišču, ne glede na to, če je bil Abraham imenovan v arbitražno sodišče. Meddržavno sodišče ima drugačni postopek in več sodnikov, sodijo na temelju mednarodnega prava. Je boljša rešitev kot Mednarodno sodišče za pravo mora v Hamburgu, ker gre za kopensko in morsko mejo, je menila.

A za reševanje spora pred Meddržavnim sodiščem je potrebno soglasje obeh držav, je še povedala in ocenila, da je bil sporazum o arbitraži leta 2009 takrat tudi edina rešitev.

Razkrila je, da so bili odzivi tujih diplomatov na Hrvaškem “zelo pristojni, vključno s slovenskim veleposlanikom” Vojkom Volkom, “ki je imel nekaj pripomb, na katere mu je odgovorila”.

Kot je poudarila, se ne boji groženj, da bi Slovenija preprečila vstop Hrvaški v schengensko območje, ker je Slovenija tudi najboljši primer, da je brez urejene zunanje meje možno vstopiti v to območje.

“V našem primeru gre za notranjo mejo EU, ki se bo s schengnom tudi ukinila. Ali bodo uporabljali metode, ki niso predvidene s predpisi, ne morem povedati. Članica schengna vedno lahko dela težave tisti, ki to še ni, a na ravni formalnih pogojev se nam ni treba nič bati,” je še menila.

Milanović: Hrvaška bo z vstopom v schengen Slovencem naredila uslugo

V povezavi s tem vprašanjem se je danes v Sinju oglasil tudi hrvaški premier Zoran Milanović in dejal, da bo Hrvaška z vstopom v schengen Slovencem pravzaprav naredila uslugo. “Mi bo varovali zunanjo mejo, tokrat ne proti Osmanskim Turkom, vendar če to ni v njihovem interesu, potem tudi ni v našem,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal predsednik hrvaške vlade.

Pusićeva ni želela neposredno odgovoriti na vprašanje, ali ZDA imajo posebno stališče do hrvaško-slovenskega spora. “Ljudje in države so se različno odzvali, na koncu pa imamo mi svoje argumente,slo ki so jasni kot beli dan. Nikogar nismo oškodovali, nikogar nismo prevarali, ravno nasprotno, izigrali so naše zaupanje,” je odgovorila.

Zavrnila je tudi slovenske očitke, da je Hrvaška že izstopila iz nekega dogovora s Slovenijo tudi v primeru sporazuma Račan-Drnovšek, ker “sporazum ni bil ne podpisan, kaj šele ratificiran”.

STA


Najbolj brano