Pusićeva: Preverili bomo navedbe, nato se bomo odločili, kako naprej

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes v Zagrebu dejala, da bodo preverili navedbe, ki jih je objavil časnik Večernji list, da je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec o podrobnostih z zaupnih razprav sodišča obveščal slovensko zunanje ministrstvo. Nato se bomo odločili, kako naprej, je napovedala.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in slovenski zunanji 
minister Karl Erjavec Foto: STA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in slovenski zunanji minister Karl Erjavec Foto: STA

ZAGREB > Če se bo izkazalo, da so navedbe resnične, bo to drastično spremenilo stanje glede arbitražnega postopka, je na izredni novinarski konferenci dejala Vesna Pusić.

“Če je katera koli navedba iz Večernjega lista resnična, bi bilo to absolutno šokantno ter nesprejemljivo za Hrvaško in bi drastično spremenilo situacijo v zvezi s tem postopkom,” je dejala vodja hrvaške diplomacije. Ob tem je izrazila zaskrbljenost Zagreba zaradi podatkov, objavljenih v časniku.

Sumi obstajali že spomladi po optimistični izjavi Erjavca

Povedala je, da so nekateri sumi obstajali že spomladi, ko je slovenski zunanji minister Karl Erjavec izrazil optimizem, da bo Slovenija dobila izhod na odprto morje. “Zdaj je ta sum upravičen,” je dejala in dodala, da bodo informacije preverili z vsemi mehanizmi, ki jih imajo na razpolago.

Hrvaški časnik je danes objavil članek o tem, da naj bi Jernej Sekolec o vseh zaupnih zadevah z arbitražnega sodišča telefonsko obveščal slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik, s katero sta nato oblikovala taktiko vplivanja na ostale sodnike. Povedal naj bi ji tudi, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela. Večernji list trdi, da ima prepise pogovorov Sekolca in Drenikove s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos.

Sicer pa se, kot je še povedala Pusićeva, danes z Erjavcem ni slišala, saj da gre za ravnanje sodišča.

Pusićeva je poudarila, da je Hrvaška k postopku pred arbitražnim sodiščem pristopila v dobri veri na podlagi arbitražnega sporazuma, ki določa, da bo postopek potekal v skladu s pravili sodišča, kar pomeni nepristranskost in neodvisnost sodnikov, ki odločajo v primeru spora.

“Za nas je najpomembneje, da smo v arbitražnem sporazumu zagotovili, da se teritorialna vprašanja meje na kopnem in na morju določijo v skladu z mednarodnim pravom, nič več in nič manj,” je izjavila Pusićeva na sedežu hrvaške diplomacije.

Poleg arbitražnega sodišča bodo o vsem obvestili tudi Evropsko komisijo, ki je imela pomembno vlogo pri podpisovanju arbitražnega sporazuma.

Kajin: Hrvaška z arbitražnim sporazumom plačala vstop v EU

Neodvisni poslanec Damir Kajin je za hrvaški radio danes ponovil svoje stališče, da je Hrvaška z arbitražnim sporazumom plačala vstop v Evropsko unijo.

Nekdanji poslanec Istrske demokratske skupščine (IDS) je znova dejal, da se je nekdanja hrvaška vlada, ki jo je vodila premierka Jadranka Kosor, s podpisom arbitražnega sporazuma odpovedala 150 kvadratnim kilometrom hrvaškega morja, da bi Slovenija dobila nemoten dostop do odprtega morja.

Milanović: Zaščitili bomo državne interese

Medtem se je oglasil tudi hrvaški premier Zoran Milanović, ki je dejal, da sta s Pusićevo uskladila stališča, preden je stopila pred novinarje. “To je zaskrbljujoče... Preverili bomo z metodami, ki so nam na voljo in zaščitili državne interese. Morda je šlo za kakšno napako, če ni, pa bomo znali zaščititi svoje nacionalne interese”, je izjavil Milanović med obiskom gradbišča novega potniškega terminala na zagrebškem letališču.

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ, ki je bila na oblasti med podpisom arbitražnega sporazuma s Slovenijo leta 2009, je v današnjem sporočilu za javnost izrazila zaskrbljenost zaradi medijskih objav o povezavah med Sekolcem in Drenikovo. Če so prepisi verodostojni, je resno ogrožena poštena in pravična rešitev spora na arbitražnem sodišču ter je potem v skladu z mednarodnim pravom potrebno obravnavati možno razveljavitev ali suspenz sporazuma, so zapisali.

STA


Najbolj brano