Pusićeva: Možno tudi, da Hrvaška zapusti arbitražni postopek

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes dejala, da v Zagrebu potekajo posvetovanja hrvaške diplomacije in hrvaških pravnikov tudi o možnosti, da bi Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma, če se bo pokazalo, da je arbitražni postopek skrajno kompromitiran. Napovedala je, da bodo danes o vsem obvestili tudi Evropsko komisijo.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Foto: STA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Foto: STA

ZAGREB > “Obravnavamo vse možnosti in izide. Težava, ki jo imamo, ni povezana z arbitražnim sporom, ampak z dejstvi, ki govorijo o nespoštovanju pravil in pristranskosti arbitrov. Hrvaška vlada na tej podlagi obravnava vse možnosti, tudi to, da bi zapustila arbitražni postopek,” je dejala Vesna Pusić na novinarski konferenci po današnji seji hrvaške vlade.

Presenečena je nad slovenskimi poskusi, da bi zgodbo predstavili kot vohunsko afero. Kot je dejala, je pričakovala, da bodo v Sloveniji nemudoma odločno zavrnili možnost, da bi se kaj takega sploh zgodilo. “Pomembno je samo, ali gre za resnico ali ne,” je dejala. Dodala je, da zdaj ni čas za prenagljene odločitve.

Zanikala je sredine navedbe iz Slovenije, da naj bi hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik ter tako zamudila 30-dnevni rok za pritožbo. Izpostavila je, da je za celotno zadevo zvedela iz sredinih časopisov in s tako resnimi zadevami “ne bi igrala na takšen način”.

Pusićeva je dodala, da bo Zagreb danes v zvezi z dogajanjem v Bruselj poslal pismo, saj je Evropska komisija pomagala Hrvaški in Sloveniji, da se pri reševanju spora o meji obrneta na arbitražni postopek, in tudi zaradi dejstva, da sta obe državi članici Evropske unije. Ne pričakuje, da bo komisija reševala spor, ampak bodo to storili sami. Kot je povedala, bodo javnost pravočasno obvestili o vseh potezah vlade.

STA


Najbolj brano