Puigdemont kljubuje španski vladi, Madrid vztraja pri odvzemu avtonomije

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes v pismu španski vladi napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost, česar parlament na seji 10. oktobra še ni storil. Madrid je v odgovor sporočil, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije Kataloniji.

Katalonski voditelj Carles Puigdemont Foto: Wikipedia
Katalonski voditelj Carles Puigdemont Foto: Wikipedia

BARCELONA > Carles Puigdemont je s pismom odgovoril na ultimat španske vlade, da se danes do 10. ure izjasni glede razglasitve neodvisnosti in prekine morebiten proces odcepitve.

“Če bo vlada še naprej preprečevala dialog in nadaljevala represijo, bi lahko katalonski parlament, če se mu bo to zdelo primerno, glasoval o uradni razglasitvi neodvisnosti. Te 10. oktobra še ni izglasoval,” je zapisal in vnovič izrazil pripravljenost na dialog.

Vlada v Madridu je potrdila prejem pisma, v katerem je po lastnih navedbah razbrala negativen odgovor Puigdemonta na svoje zahteve. V odgovor je sporočila, da bo “nadaljevala s postopki v skladu s 155. členom španske ustave za ponovno vzpostavitev zakonitosti v samovladi Katalonije”.

Vladni ministri se bodo na izredni seji sestali v soboto, ko naj bi potrjevali konkretne ukrepe, o katerih mora nato odločati senat. Ukrepi so namenjeni “zaščiti interesov Špancev, vključno s prebivalci Katalonije, in ponovni vzpostavitvi ustavnega reda”.

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ni bil še nikoli uporabljen, vladi dovoljuje sprejem “nujnih ukrepov”, da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje njenih obveznosti. Vlada bi denimo lahko odstavila katalonsko vlado in razpustila parlament ter razpisala nove regionalne volitve.

Čeprav je trenuten ton zelo zaostren, imata strani za morebitno dogovarjanje na voljo še dva dneva. Katalonski časnik La Vanguardia je danes izpostavil “zgodovinsko odgovornost” Puigdemonta in ga pozval, naj sprejme ponudbo španske vlade in v Kataloniji skliče predčasne regionalne volitve.

Katalonci so 1. oktobra po letih prizadevanj za večjo avtonomijo na referendumu glasovali o neodvisnosti. Referendum so sodišča razglasila za nezakonitega, češ da kakršnokoli glasovanje za samoodločbo pomeni kršitev španske ustave.

Tisti, ki so glasovali, so v veliki večini - 90 odstotkov - glasovali za neodvisnost, čeprav nasprotniki izpostavljajo nizko udeležbo - 43 odstotkov - in dejstvo, da glasovanje ni potekalo v skladu z uradnimi volilnimi standardi.

Puigdemont je na podlagi izida referenduma 10. oktobra podpisal - po besedah nekaterih simbolično - deklaracijo o neodvisnosti, njeno uveljavitev pa prestavil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

A ta je od Puigdemonta najprej terjala neposreden odgovor, ali so dejansko razglasili neodvisnost. Če je niso, bi se lahko pogovarjali, če so jo in se procesu odcepitve ne odpovejo, pa je Madrid napovedal ukrepanje v skladu s 155. členom ustave.

STA


Najbolj brano