Puigdemont naj bi sklical nove volitve

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je odpovedal za danes ob 14.30 napovedano izjavo, na kateri naj bi po poročanju medijev sklical predčasne volitve. Razlogov za to odločitev regionalna vlada ni podala.

Barcelona Foto: PIXABAY.COM
Barcelona Foto: PIXABAY.COM

BARCELONA > Katalonska regionalna vlada je danes sprva za 13.30 napovedala izjavo Puigdemonta, ki jo je nato prestavila na 14.30. Španski mediji so pretežno poročali, da naj bi voditelj Katalonije sklical predčasne volitve. Omenjal se je celo datum 20. december.

A njegova namera očitno ni deležna odobravanja dela vladajoče koalicije, saj sta najmanj dva poslanca njegove stranke PDeCAT napovedala odstop s položaja. Eden je zatrdil, da se je Puigdemont odločil sklicati volitve, ne da bi to uradno potrdile njegova vlada.

Tudi pred vladno palačo v Barceloni, od koder naj bi spregovoril, se je začela zbirati množica ljudi, ki so nasprotovali sklicu volitev. Nekateri so Puigdemonta pri tem označevali za izdajalca. Med njimi so bili tudi študenti, ki so se pred tem zbrali na ulicah Barcelone v znak protesta proti predvidenemu posredovanju španske vlade.

S sklicem predčasnih volitev naj bi se Puigdemont želel izogniti uporabi 155. člena španske ustave s strani Madrida, ki namerava na ta način zaradi nepripravljenosti Barcelone, da se odreče težnjam po neodvisnosti, prevzeti nadzor v Kataloniji.

Španska vlada sicer zatrjuje, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenim ukrepom - odstavitvi vlade, razpustitvi parlamenta in prevzem nadzora nad policijo. Opozicijski socialisti so medtem danes ponovili prepričanje, da s sklicem predčasnih volitev v Kataloniji to ne bi bilo več potrebno.

Puigdemont se je s člani svoje vlade pozno v noč posvetoval o nadaljnjih korakih. Na koncu naj bi se kljub nesoglasjem odločil za predčasne volitve in ne razglasitev neodvisnosti, za kar se zavzema del koalicije.

Seja katalonskega parlamenta je sicer še vedno predvidena danes ob 17. uri, ko naj bi poslance nagovoril tudi Puigdemont. Izključeno ni sicer niti, da bo podal nagovor že pred tem.

STA


Najbolj brano