Puhovski: Slovenija si je privoščila “predobre” odnose z Rusijo

K odstopu francoskega sodnika Ronnyja Abrahama iz arbitražnega sodišča so prispevale ZDA, tako kot je Evropska unija pomagala pri njegovem imenovanju. Tako se v sporu o meji kažejo interesi tistih, ki igrajo svoje igre prek Hrvaške in Slovenije, je ocenil ugledni zagrebški profesor politične filozofije in analitik Žarko Puhovski.

 K odstopu francoskega sodnika Ronnyja Abrahama iz arbitražnega sodišča so prispevale ZDA, tako kot je Evropska 
unija pomagala pri njegovem imenovanju. Tako se v sporu o 
meji kažejo interesi tistih, ki igrajo svoje igre prek Hrvaške in 
Slovenije, je  ocenil ugledni zagrebški profesor politične 
filozofije in analitik Žarko Puhovski.
K odstopu francoskega sodnika Ronnyja Abrahama iz arbitražnega sodišča so prispevale ZDA, tako kot je Evropska unija pomagala pri njegovem imenovanju. Tako se v sporu o meji kažejo interesi tistih, ki igrajo svoje igre prek Hrvaške in Slovenije, je ocenil ugledni zagrebški profesor politične filozofije in analitik Žarko Puhovski. 

ZAGREB > Bilo je nenavadno, ko je predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu Ronny Abraham sprejel ponudbo za sodelovanje v arbitražnem sodišču, a je potem verjetno ocenil, da se je malo zaletel in da bi udeležba lahko škodovala njegovemu ugledu. Pri tem so malo pomagale ZDA, tako kot je EU pritiskala, naj sprejme položaj, je pojasnil Puhovski.

Slovenija si je privoščila “predobre” odnose z Rusijo, kar je bilo za ZDA nesprejemljivo, vključno z nedavnim obiskom ruskega premiera Dmitrija Medvedjeva. “Glede na članstvo Slovenije v zvezi Nato in pogrevanje hladne vojne so takšno obnašanje Slovenije očitno veliko bolj resno vzeli Američani kot EU, ki niti nima jasne politike,” je dejal.

Kot je dodal, so verjetno ZDA posnele sporni pogovor nekdanjega slovenskega sodnika Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik in ga izročile Hrvaški. “Tako kot večina kolegov analitikov na Hrvaškem smo mnenja, da hrvaške obveščevalne službe tega niso bile zmožne, ne glede na to ali so imele dobro voljo, da bi to počele”, je izjavil.

Po njegovem mnenju je ozadje spora med Zagrebom in Ljubljano takšno, da Hrvaško bolj podpirajo ZDA, Slovenijo pa EU.

Puhovski še meni, da sta sosedni državi v popolnoma nesmiselnem sporu o morskem območju, ki “ne zadošča niti za resnejši spopad s čolni”. “Gre za bolj smešen kot žalosten povod za spopade, ker sporni del morja Hrvaški ne pomeni veliko niti v promilih. Nepomemben je tudi za Slovenijo, a je več kot dovolj za spopade primitivnih nacionalizmov in to bo drago stalo obe državi,” je dejal.

Po njegovem prepričanju se je pokazalo, da se Slovenija kljub nekaterim prepričanjem ni premaknila od drugih držav iz bivše Jugoslavije, ko gre za nacionalizem. V primeru aktualnega spora se to po njegovih besedah kaže ob dejstvu, da se nihče v Sloveniji ni opravičil ali izrazil obžalovanje, ker sta dva državna uradnika popolnoma odprto kršila temeljnega določila mednarodnega prava.

Kvečjemu je v Sloveniji možno zaslediti amoralni cinizem, ker niso poskusili sprožiti niti formalnega disciplinskega postopka proti uradnici zunanjega ministrstva Simoni Drenik, niti ni nobeno strokovno telo sprožilo postopka proti Sekolcu na temelju profesionalnega kodeksa, oba pa sta kršila elementarne profesionalne norme.

“Popolnoma je tudi neverjetno, da si strokovnjak za mednarodno pravo in politik (bivši slovenski predsednik) Danilo Türk dovoli označiti odločitev o arbitraži kot res iudicata (končno rešitev)”, je dodal.

Kritiziral je tudi Hrvaško, ker nihče izmed njenih uradnikov z nobeno besedo ni omenil prisluškovanja Drenikovi in Sekolcu. Omenil je, da nekateri nacionalistično usmerjeni hrvaški novinarji celo poskušajo predstaviti Slovenijo kot tesnega partnerja Srbije v nastopih proti Hrvaški. Poudarja, da to vse ogreva nacionalistično vzdušje zaradi spora o meji.

“Tako bo problem zaradi nesmiselnega razloga pripeljal do tega, da se bodo v Sloveniji pretvarjali, kot da se nič ni zgodilo in bodo ostali v arbitražnem postopku, ki ne deluje, ker ga Hrvaška ne priznava. Zagreb pa ne bo imenoval niti novega sodnika,” je napovedal.

Slovenija se nahaja v nerodni situaciji, ker bo morala s pritiski spreminjati zadeve, saj Hrvaška pristaja zgolj na mednarodna sodišča kot sredstva za reševanje spora, kar je za Ljubljano nesprejemljivo.

“Sem presenečen, da Slovenija ne uporablja zelo enostavnih argumentov, da ima Hrvaška težave z vsemi svojimi sosedami - s štirimi zaradi meje, z Madžarsko zaradi upravljanja z Ino. Ne sliši se dobro niti za posameznika, ko zase reče, da je dober, vsi okrog njega pa agresivni, kaj šele za državo,” je povedal. Spomnil je še, da ima Hrvaška tudi drugačna stališča v pogajanjih za reševanje spora o kopenski meji s Slovenijo kot s Srbijo.

Puhovski je še izpostavil, da politične stranke na Hrvaškem ne bodo mogle izkoriščati spora o arbitraži s Slovenijo v predvolilni kampanji, ker je bil dosežen konsenz med vlado in opozicijo. Pričakuje, da bodo parlamentarne volitve na Hrvaškem januarja ali celo sredi februarja 2016 ter da bodo do takrat pozabili na poletne napetosti.

Spor pa se bo odrazil na politične dogodke v Sloveniji, glede na to, da je vlada v rokah ljudi, ki nimajo političnih izkušenj v obvladovanju mednarodnih odnosov, je sklenil.

STA


Najbolj brano