Puč v Turčiji po mnenju Ankare vodil nekdanji vodja letalskih sil

Spodleteli vojaški udar v Turčiji, v katerem je bilo ubitih 290 ljudi, je po mnenju turške vlade vodil nekdanji vodja turških letalskih sil Akin Öztürk, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan meni, da za spodletelim udarom stoji verski voditelj Fethullah Gülen, ki živi v 
izgnanstvu v ZDA. Gülen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja. Foto: Wikipedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan meni, da za spodletelim udarom stoji verski voditelj Fethullah Gülen, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja. Foto: Wikipedia

ANKARA > 64-letni Akin Öztürk je bil poveljnik turških zračnih sil do avgusta lani. Po izteku mandata je ostal član vrhovnega vojaškega sveta.

Po poročanju turške državne tiskovne agencije Anadolu so iz turške vojske po petkovem neuspelem puču odpustili in aretirali še več kot sto generalov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan meni, da za spodletelim udarom stoji verski voditelj Fethullah Gülen, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Po spodletelem udaru so turške oblasti začele čistko v vojski in sodstvu. V nedeljo so sporočile, da so prijeli že več kot 6000 domnevnih pučistov, kasneje pa so sledile še nove aretacije. Med drugim so aretirali 250 tožilcev in več kot 2700 sodnikov. Agencija Anadolu pa poroča, da so odpustili tudi skoraj 9000 zaposlenih na turškem notranjem ministrstvu in 30 guvernerjev.

V Turčiji razmišljajo, da bi po spodletelem udaru ponovno uvedli smrtno kazen za pučiste. V Turčiji so smrtno kazen nazadnje izvedli leta 1984, od leta 2004 pa je prepovedana.

STA


Najbolj brano