Prvi poraz za Trumpa: sodišče zamrznilo del njegove prepovedi vstopa za begunce

Ameriška zvezna sodnica v New Yorku Ann Donnelly je ponoči zamrznila del prepovedi vstopa za beguncev v ZDA, ki jo je v petek uvedel novi ameriški predsednik Donald Trump. Hkrati je Trumpova prepoved sprožila množične proteste na številnih ameriških letališčih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški predsednik Donald Trump je doživel prvi poraz: 
sodišče je zamrznilo del njegove prepovedi vstopa za begunce.  Foto: © Pool New / Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je doživel prvi poraz: sodišče je zamrznilo del njegove prepovedi vstopa za begunce.  Foto: © Pool New / Reuters

NEW YORK > Sodnica je razsojala v pritožbi Ameriške zveze za državljanske svoboščine (Aclu) proti ameriški administraciji. Njena odločitev zadeva več deset ljudi, ki so jih po petkovi prepovedi zadrževali na ameriških letališčih. Njihovo število ni natančno znano, je pa sodnica ameriški administraciji naložila, naj sestavi seznam vseh, ki so jih pridržali v ZDA potem, ko je prepoved vstopa za begunce začela veljati.

Če bi te potnike v skladu z odločitvijo Donalda Trumpa vrnili v njihovo domovino, bi nastala “znatna in nepopravljiva škoda”, je v utemeljitvi zapisala zvezna sodnica, ki jo je na ta položaj imenoval Trumpov predhodnik Barack Obama.

“Zmaga,” je po objavi sodničine odločitve prek twitterja objavil Aclu. “Naša sodišča so danes delovala, kot bi morala, kot branik pred zlorabo vlade ali neustavnimi politikami in odloki,” so poudarili v Aclu.

Trump je v petek podpisal izvršni ukaz, ki je beguncem za 120 dni prepovedal vstop v ZDA in prepovedal izdajo vizumov za sedem muslimanskih držav, Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija in Jemen, v prihodnjih treh mesecih.

Njegova odločitev je sprožila množične proteste na vseh večjih letališčih po ZDA. Na mednarodnem newyorškem letališču John F. Kennedy se je tako zbralo okoli 2000 protestnikov. Podobno je bilo tudi na letališčih v Washingtonu, Los Angelesu, San Franciscu in Dallasu. Protesti naj bi se na številnih letališčih po ZDA nadaljevali tudi danes.

STA


Najbolj brano