Prvi begunci že v Nemčiji

Begunska kriza, ki je zajela Evropo, je ta konec tedna za nekatere begunce minila v znamenju prvih uspehov. Nekaj jih je namreč že dosegla Nemčijo, ki za mnoge predstavlja ciljno destinacijo. Madžarska je medtem odprla nov begunski center, v Nemčiji pa se bo drevi sešla vladajoča koalicija, ki bo iskala vzdržne rešitve glede begunske problematike.



Zaradi vse večjega števila beguncev v državi se bo drevi v 
Nemčiji sešla vladajoča koalicija, ki bo iskala vzdržne rešitve.
Zaradi vse večjega števila beguncev v državi se bo drevi v Nemčiji sešla vladajoča koalicija, ki bo iskala vzdržne rešitve. 

BUDIMEŠTA, DUNAJ, ATENE, VATIKAN, DORTMUND> Prvi od beguncev so Nemčijo dosegli že v soboto, številni naj bi tja prispeli tudi danes. Na železniški postaji v Münchnu jih pričakujejo s posebnimi vlaki in avtobusi, s katerimi naj bi jih prepeljali v azilne centre.

Zaradi vse večjega števila beguncev v državi se bo drevi v Nemčiji sešla vladajoča koalicija, ki bo iskala vzdržne rešitve. Med drugim naj bi na sestanku v kabinetu nemške kanclerke Angele Merkel razpravljali o tem, koliko denarja naj bi zvezna vlada za pomoč beguncem dodatno namenila deželam in občinam. Številka naj bi se vrtela do višine pet milijard evrov.

Na meji med Madžarsko in Srbijo odprli nov begunski center

Na Madžarskem so danes ob najpomembnejšem mejnem prehodu s Srbijo, Roszkeju, zaradi zaprtja prejšnjega begunskega centra odprli novega, kjer bo potekala registracija migrantov. Center se razprostira na 10 hektarjih, sestavlja pa ga 100 ogrevanih vojaških šotorov. Prostor naj bi služil za do 1000 beguncev.

Medtem je iz Srbije na Madžarsko v soboto prispelo 744 beguncev, od tega 169 otrok. Število je nižje, kot minule tedne, ko so na dnevni ravni zabeležili med 1500 in 3000 prihodov migrantov. Glede na poročanja madžarskih medijev bi lahko bil razlog za upad v vremenu. A že danes so znova zabeležili porast števila prišlekov, saj naj bi do 8. ure zjutraj na Madžarsko prišlo 776 migrantov.

Madžarska je v zadnjih tednih zabeležila skupno 165.928 beguncev, pri čemer jih je bilo danes v sprejemnih centrih 3321 beguncev, v soboto pa 3882.

Po drugi strani pa so avstrijske oblasti danes napovedale prihod 10.000 beguncev, namenjenih v Nemčijo. Prav toliko jih pričakujejo tudi v Nemčiji.

V Avstrijo v soboto prispelo 11.000 migrantov

Že v soboto je iz Madžarske v Avstrijo prispelo 11.000 migrantov, ki so šli naprej proti Nemčiji, danes dopoldne pa so na vlakih proti Nemčiji našteli še dodatnih 2200 migrantov. Za danes je iz Avstrije proti Nemčiji predviden odhod skupno 40 vlakov in 20 avtobusov, s katerimi begunce prevažajo od madžarske meje do Salzburga.

Ob vse bolj pereči begunski krizi je papež Frančišek danes vse katoliške župnije v Evropi pozval, naj poskrbijo za kako begunsko družino. Obenem je dodal, da bosta vatikanski župniji v prihodnjih dneh sprejeli dve begunski družini.

Dogajanje z begunci ne pojenja niti v Grčiji. Policija je v soboto zvečer na grškem otoku Lezbos uporabila gumijevke, da je razgnala približno 500 migrantov, ki so se skušali vkrcati na trajekt do pirejskega pristanišča na celini. Do nemirov na Lezbosu je po navedbah grške policije prišlo, ker nekateri migranti naj ne bi imeli urejenih dokumentov, a so se vseeno skušali vkrcati na trajekt. Ob tem je bilo nekaj ljudi ranjenih, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočila policija. Lezbos za tisoče migrantov, večinoma Sircev, ki bežijo pred državljansko vojno, velja za glavno vstopno točko v Evropo.

Stotine migrantov po nevarni poti iz Turčije v Grčijo spi kar v pristanišču ali na ulicah glavnega mesta na Lezbosu, Mytilini. Le peščica od več deset deset tisoč beguncev, ki vsak teden prispejo v Grčijo, tam tudi zaprosi za azil.

Protesti v podporo in proti beguncem

z reševanjem migrantov se je ponoči soočal tudi Ciper. Ciprske oblasti so sporočile, da so pred svojo obalo rešile 114 sirskih beguncev, med njimi 54 žensk in otrok, ki so bili na krovu majhnega ribiškega čolna.

Po drugi strani so se v Evropi začeli protesti v podporo in proti beguncem. V nemškem Dortmundu se je v bližini železniške postaje zbralo več deset desničarskih skrajnežev, ki so protestirali proti prihodu beguncev. V francoski prestolnici Pariz pa v soboto zvečer pripravili demonstracije za solidarnost z begunci, kjer se je zbralo več tisoč ljudi. Demonstracije pod geslom Ne v našem imenu so potekale tudi v drugih francoskih mestih.

Avstrijski kancler Werner Faymann je medtem že zahteval, da bi morali vrh EU, ki je predviden oktobra, pripraviti že septembra, saj je nujna skupna evropska rešitev. Sprejem in nadaljnja pot beguncev z Madžarske je enkratna akcija, na tak način ni mogoče rešiti begunske problematike, je opozoril avstrijski kancler.

Krepitev sodelovanja na petih področjih

Že v soboto so se o širši rešitvi krize pogovarjali zunanji ministri EU, a odločitve ni bilo. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je izpostavila, da prihajajo v Evropo sicer tudi migranti, a da gre večinoma za begunce, zato je pravna in moralna dolžnost Evrope, da jim pomaga.

Zunanji ministri so se po njenih besedah dogovorili za krepitev sodelovanja na petih področjih: zagotavljanje boljše zaščite beguncem, upravljanje meja ob popolnem spoštovanju evropskih vrednot in človekovih pravic, boj proti tihotapcem z ljudmi, krepitev sodelovanja s tretjimi državami izvora in tranzita, vključno z vzpostavitvijo skrbniškega sklada za Afriko, ter skupna prizadevanja za soočenje z vzroki krize.

STA


Najbolj brano