Prvi begunci že skozi novi sistem sprejemanja migrantov v Avstriji

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj so danes začeli poskusno izvajati nov sistem sprejemanja migrantov. Nekaj po poldnevu so s slovenske strani na avstrijsko spustili prvo skupino migrantov, ki je podvržena strožjemu nadzoru. Če bodo zaprosili za azil v Avstriji ali Nemčiji, bodo večinoma lahko potovali naprej, če ne, bodo morali nazaj.

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj so danes začeli 
poskusno izvajati nov sistem sprejemanja migrantov.  Foto: STA
Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj so danes začeli poskusno izvajati nov sistem sprejemanja migrantov.  Foto: STA

ŠENTILJ > Po besedah tiskovnega predstavnika policije avstrijske Štajerske Fritza Grundniga imajo v Špilju za danes napovedan prihod 500 beguncev. S slovensko stranjo je dogovorjeno, da jim za razliko od prej, ko je lahko iz namestitvenega centra v Šentilju naenkrat prišlo tudi po tisoč beguncev, po novem pošilja manjše skupine beguncev, nekje od 50 do sto ljudi.

Avstrijske oblasti jih na prvi postaji pregledajo osebno in njihovo prtljago ter jih povprašajo po osebnih podatkih, kam so namenjeni in kje bodo zaprosili za azil. “Nato pridejo do dejanske mejne kontrole, kjer jim pregledamo dokumente in preverimo identiteto. Tu se bo tudi odločilo, ali je potrebna njihova vrnitev ali se jih lahko spusti naprej,” je za medije pojasnil Grundnig.

Kam bodo peljali zavrnjene begunce?

Pri vračanju beguncev na slovensko stran bodo po njegovih besedah upoštevali različne kriterije, ne le zaželeno državo azila: “Če oseba predstavlja varnostno tveganje, če poda napačne podatke o identiteti ali nacionalnosti in če je ta oseba pri nas že v preiskavi.” Prav tako bodo begunce vračali na slovensko stran, če bodo ti predložili ponarejene dokumente.

V prvi uri poskusnega izvajanja sistema niso zavrnili še nobenega begunca, saj postopek pregleda traja več časa. Identiteto preverjajo prek predloženih dokumentov, zbranih podatkov ob registraciji begunca v drugih evropskih državah, tudi Sloveniji, pa tudi s pomočjo tolmačev, ki bodo prek znanja jezika preverjali identiteto begunca.

Vračanje bo po besedah Grundniga potekalo v sodelovanju s slovenskimi oblastmi. “Ko bo prišlo do potrebe po vračanju, bomo takoj stopili v stik s slovensko stranjo in se dogovorili za nadzorovano predajo neposredno tu na meji,” je pojasnil. Kam bodo slovenski organi nato peljali te begunce, ni znal povedati.

Pravila vračanja beguncev se po njegovih besedah lahko še spremenijo. “Zaenkrat je tako, je pa danes begunski vrh, kjer bodo te stvari dogovorili na politični ravni,” je dodal.

Zaradi uvajanja novega sistema so danes okrepili prisotnost avstrijske vojske na tem mejnem prehodu. Ti vojaki po besedah Grundniga nimajo posebnih nalog, ampak so tu le v podporo policistom.

Vlogo za azil v Avstriji lahko predložijo na mejnem prehodu v Špilju

Poskusno bodo novi sistem izvajali v prihodnjih dneh in sproti odpravljali morebitne pomanjkljivosti. Zaenkrat naj bi sprejemali do 500 beguncev dnevno, konec meseca pa naj bi postopno večali njihovo število. V končni fazi, predvidoma februarja, naj bi bili sposobni obravnavati do 10.000 beguncev dnevno.

Begunci lahko vlogo za azil v Avstriji predložijo že kar na tem mejnem prehodu v Špilju. “Postopek bo s tem uradno stekel. Teh beguncev ne bomo odpeljali v zasilna zatočišča tako kot ostale, ampak jih bomo prestavili na drugo postajo, kjer jih bodo obravnavali,” je še povedal predstavnik policije.

Na mejnem prehodu v Špilju begunci načeloma ne bodo prenočevali. “Če bo res nujno, lahko tu prespijo kako noč, ker imamo ogrevane šotore. A za daljši čas ne moremo skrbeti zanje,” je pojasnil.

V slovenski namestitveni center v Šentilju so danes iz Dobove prepeljali približno 500 beguncev. Tam čakajo na prehod v Avstrijo v manjših skupinah. Kot so povedali v tem centru, zaenkrat z avstrijske strani niso dobili vrnjenega še nobenega begunca.

Srbija od danes sprejema samo tiste migrante, ki bodo zaprosili za azil v Avstriji in Nemčiji

Migranti, ki ne bodo izrazili namere za vložitev prošnje za azil v Avstriji ali Nemčiji, od danes naprej ne bodo mogli prepotovati Srbije, je povedal srbski minister za delo in vodja vladne koordinacijske delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin.

“Od danes na osnovi odločitve avstrijske vlade, ki sta nam jo predložili vladi Slovenije in Hrvaške, migranti ne bodo mogli nadaljevati svoje poti, če ne bodo izrazili namero za iskanje azila na ozemlju Avstrije in Nemčije,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal Vulin novinarjem med obiskom začasnega sprejemnega centra za migrante v Adaševcih.

Vulin je pojasnil, da migranti, ki želijo priti v druge države oziroma želijo prošnjo za azil vložiti v drugih državah, ne bodo mogli prečkati ozemlje Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Nemčije. Po njegovih besedah se je srbska vlada na podlagi odločitev teh držav, da migrantom ne bodo omogočile prehoda svojega ozemlja, odločila za podoben ukrep in je o tem obvestila tudi Makedonijo.

Na meji z Makedonijo so po besedah Vulina že vzpostavljene mejne kontrole migrantov, ki pa jih bodo sedaj še vprašali, kje želijo zaprositi za azil.

STA


Najbolj brano