Prva okužba z mersom na Tajskem

Mesec dni po izbruhu mersa v Južni Koreji so v državi zabeležili 24 smrtnih žrtev. Število okužb se je po zadnjih podatkih oblasti povečalo za eno. Skupno je zbolelo 166 ljudi, 16 med njimi je v kritičnem stanju. Oblasti ocenjujejo, da se izbruh umirja, saj gre za najmanjše število novih okužb v zadnjih dveh tednih. Mers so zaznali tudi na Tajskem.

Fotografija je simbolična. Foto: Adrees Latif
Fotografija je simbolična. Foto: Adrees Latif

SEUL > V izolaciji, bodisi v bolnišnici ali doma, je v Južni Koreji še vedno 5930 ljudi. A, je število ljudi v izolaciji od četrtka upadlo za 12 odstotkov. Južna Koreja je sicer priča največjemu izbruhu mersa izven arabskega polotoka.

"Očitno se izbruh umirja," je dejal uradnik z ministrstva za zdravje v Seulu. "A moramo počakati, da vidimo, če se pojavijo novi primeri" v bolnišnicah, ki so izpostavljene virusu, je še dodal.

V Južni Koreji so danes med drugim odprli podeželsko vas, ki je bila izolirana. Vaščani - teh je 102 - so se lahko znova nemoteno vrnili k svojim aktivnostim.

Prva potrjena okužba z mersom v Južni Koreji je bil 68-letnik, ki se je vrnil iz potovanja na Bližnjem vzhodu. Vlada južnokorejske predsednice Park Guen-Hye je bila takoj po pojavu virusa deležna kritik za neprimeren začetni odziv, ki je bil po besedah vodje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan počasen. A sedaj je Seul z dobrim obvladanjem izbruha po njenih besedah na "dobri poti".

Mers velja za bolj smrtonosnega, a manj nalezljivega sorodnika akutnega respiratornega sindroma, sarsa, za katerim je v Aziji leta 2003 umrlo več sto ljudi. Zanj ne obstaja posebno zdravilo ali cepivo. Prvič se je akutna okužba dihal z novim koronavirusom v bližnjevzhodnih državah pojavila leta 2012.

Medtem pa so o prvi okužbi z mersom poročali iz Tajske, kjer so oblasti danes v Bangkoku testirale tri sorodnike 75-letnika iz Omana, pri katerem so okužbo z mersom že potrdili. Rezultati testiranja pri dveh osebah so bili negativni, medtem ko je bila pri eni osebi situacija nejasna. Vse tri bodo testirali še enkrat.

Tajska je potrdila okužbo z mersom v četrtek, in sicer pri moškemu, ki je pred nekaj dnevi prišel v bolnišnico zaradi težav s srcem. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, medtem ko opazujejo še 85 ljudi, ki so bili v stiku z okuženim, vključno s temi, s katerimi je bil 75-letnik na letalu v Bangkok, je povedal tiskovni predstavnik tajskega ministrstva za zdravje.

STA


Najbolj brano