Protiteroristične preiskave v petih nemških deželah

Nemške oblasti so izvedle 13 protiterorističnih racij v petih zveznih deželah, je danes sporočila policija v Turingiji. V tej zvezni deželi in v deželah Hamburg, Severno Porenje-Vestfalija, Saška in Bavarska so preiskali 12 stanovanj in občinsko nastanitev. Preiskave se vrtijo okoli namer za sodelovanje v bojih v Siriji in financiranja terorizma.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

ERFURT > Racije so posebne policijske enote sprožile zaradi suma priprav “hudega nasilja, ki bi ogrozilo državo”, a po navedbah preiskovalcev za zdaj niso odkrili konkretne nevarnosti napada, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V središču preiskav je 28-letni Čečen z ruskim državljanstvom, ki naj bi načrtoval pridružitev skrajni sunitski skupini Islamska država v Siriji.

Pod drobnogledom preiskovalcev naj bi bilo poleg njega še deset moških in tri ženske, vsi prav tako Čečeni. Moški in ženske, stari med 21 in 31 let, živijo v Turingiji, Hamburgu in Dortmundu. Pri njih naj bi obstajal sum financiranja terorizma. Vsi so prosilci za azil, katerega statusa doslej še niso dokončno razjasnili.

V Nemčiji so v pripravljenosti vse od dveh julijskih terorističnih napadov, za katere je odgovornost prevzela Islamska država. V začetku oktobra so v Nemčiji prijeli Sirca, ki naj bi načrtoval napad na berlinsko letališče. Teroristični osumljenec je nato v priporu storil samomor.

STA


Najbolj brano