V Belgiji aretirani so načrtovali napade na policiste

Domnevna džihadistična skupina, ki je bila tarča četrtkove protiteroristične operacije v Belgiji, je načrtovala umore policistov na ulicah in napade na policijske postaje, je na novinarski konferenci danes razkrilo belgijsko tožilstvo. V četrtkovih racijah so sicer aretirali 13 oseb, zahtevali pa bodo še izročitev dveh osumljencev iz Francije.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders  Foto: Wikipedia
Belgijski zunanji minister Didier Reynders  Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi in teroristi so bili po navedbah tožilstva tik na tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili.

V racijah v več belgijskih mestih, med drugim tudi v Bruslju, so zasegli večje količine pištol in pušk kalašnikovk, streliva, razstreliva in komunikacijske opreme, pa tudi policijske uniforme, ki so jih nameravali uporabiti napadalci, in veliko vsoto denarja, je novinarjem po pisanju britanskega BBC razkril tiskovni predstavnik tožilstva Thierry Werts. Drug tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van der Sijpt je povedal, da je preiskava pokazala, "da so nameravali ti ljudje ubiti več policistov na ulici in na policijskih postajah.Cilj operacije je bil razbiti teroristično celico (...) a tudi logistično mrežo za njo," je še dejal.

Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da bo danes vodil izredno sejo belgijske vlade, na kateri bodo razpravljali o nadaljnjih ukrepih za preprečitev morebitnih terorističnih napadov v državi, poročanje belgijskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti sodeč po izjavi, ki so jo skupaj objavili premier ter ministra za notranje zadeve in pravosodje, nimajo informacij, da bi v prihodnje obstajale še kakšne “konkretne ali specifične” grožnje, kljub temu pa so sprejele več varnostnih ukrepov.

V Bruslju in več drugih belgijskih mestih so za javnost zaprli policijske postaje ter jih dodatno zavarovali. Policisti naj začasno ne bi patruljirali sami. V Bruslju in Antwerpnu so danes tudi zaprte judovske šole, poročajo mediji.

Belgijska policija je v četrtek izvedla protiteroristično operacijo v več mestih po državi, med drugim v Bruslju, v kateri sta bila ubita dva domnevna islamska skrajneža, ki naj bi načrtovala teroristične napade. Po navedbah tožilstva je bila tarča operacije “operativna celica”, ki naj bi bila “tik pred tem, da izvede obsežne teroristične napade v Belgiji”.

V Belgiji so zaradi tega stopnjo nevarnosti pred napadom dvignili z druge na tretjo stopnjo. Lestvica ima štiri stopnje.

STA


Najbolj brano