Protestniki v Teheranu zažgali savdsko veleposlaništvo

Savdska Arabija je v soboto z usmrtitvijo 47 nasprotnikov vlade, med katerimi je bil tudi visok klerik Nimr al Nimr, sprožila mednarodno ogorčenje. Najburnejše so se odzvali v šiitskem Iranu, kjer so Rijadu napovedali resne posledice, jezna množica pa je v Teheranu razdejala savdsko veleposlaništvo in ga zažgala.

Teheran Foto: Wikipedia
Teheran Foto: Wikipedia

RIJAD, TEHERAN> 47 usmrčenih je bilo obsojenih zaradi terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med njimi je bil tudi 56-letni Nimr al Nimr, oster nasprotnik al Saudove avtokratske sunitske dinastije. Na smrt so ga leta 2014 obsodili zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov. Leta 2011 je sicer organiziral tudi protivladne demonstracije proti diskriminaciji šiitov.

Zaradi usmrtitev so Rijad kritizirali mnogi v mednaordnem prostoru. Najostreje so se zaradi usmrtitve vidnega šiitskega klerika odzvali v Iranu.

“Vlada Savdske Arabije podpira teroristična gibanja in skrajneže, z zatiranjem in usmrtitvami pa onemogoča notranje nasprotnike (...) Za sledenje takšni politiki bo Savdska Arabija plačala visoko ceno,” je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Džaber Ansari.

Na navedbe Teherana so se že odzvali v Rijadu. “Savdska Arabija verjame v to, kar počne, in si ne dela skrbi s tem, kaj mislijo drugi,” pa je v odzivu na iranske izjave sporočilo savdsko notranje ministrstvo.

Besedni dvoboj med Rijadom in Teheranom se je nadaljeval tudi v nedeljo, potem ko so v soboto zvečer jezni protestniki v iranski prestolnici napadli savdsko veleposlaništvo, ga razdejali in zažgali. Zatem jih je razgnala policija, ki je aretirala 40 osumljencev. Demonstranti so zažgali tudi savdski konzulat v drugem največjem iranskem mestu Mašad.

V Rijadu so se na napad na veleposlaništvo ostro odzvali in takoj poklicali na zagovor iranskega veleposlanika. A v Teheranu so dejali, da Savdska Arabija žanje, kar seje. “Savdska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže, z domačimi kritiki pa obračunava z represijo in usmrtitvami,” se je odzval Ansari.

Savdsko zunanje ministrstvo se je na drugi strani odzvalo s podobnimi besedami in podpiranja terorizma obtožilo Iran. “Iranski režim je zadnji na svetu, ki lahko obtožuje druge, da podpirajo terorizem, glede na to, da so država, ki podpira terorizem in ki so jo zaradi tega obsodili Združeni narodi in druge države,” je dejal tiskovni predstavnik savdskega zunanjega ministrstva. Hkrati so v Rijadu opozorili, da je tudi Iran lani usmrtil več sto Irancev “brez jasne pravne osnove”.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer kasneje obsodil usmrtitev šiitskega klerika, obenem pa je kritiziral napada na savdsko veleposlaništvo in konzulat, ki da sta bila “popolnoma neupravičena”.

Na usmrtitev al Nimra se je odzval tudi iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej. “Neupravičeno prelita kri tega mučenika bo imela hitre posledice,” je dejal Hamenej.

“Ta učenjak ni niti spodbujal ljudi k oboroženemu uporu niti ni tajno koval zarote. Je le javno izražal kritike, ki so izvirale iz njegove verske gorečnosti,” je poudaril Hamenej in usmrtitev al Nimra označil za politično napako savdske vlade.

Na usmrtitve v Savdski Arabiji so se odzvali tudi v Iraku. “Abdelsamad poziva iraško vlado, naj zapre veleposlaništvo Savdske Arabije v Iraku, izžene veleposlanika in usmrti vse savdske teroriste v iraških zaporih,” so v soboto sporočili iz urada Kalafa Abdelsalama, predsednika poslanske skupine iraške šiitske stranke Dawa, katere član je tudi iraški premier Haider al Abadi.

“Usmrtitev šejka al Namirja bo imela resne posledice in bo povzročila konec vladavine al Saudove dinastije,” so še opozorili.

Na al Nimrovo usmrtitev se je odzval tudi njegov brat Mohamed Nimr. “To dejanje bo vzbudilo jezo mladih šiitov v Savdski Arabiji,” je povedal. “Upam, da nastane miroljubno protestno gibanje,” je dodal.

Z demonstracijami, na katerih so obtožili usmrtitve, so se že odzvali mladi šiiti v Bahrajnu, katerega oblasti so sicer zaveznik Savdske Arabije. Tamkajšnja vlada je usmrtitve označila za “nujen ukrep” pri “soočanju z nasiljem in ekstremizmom”.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je voditelje Savdske Arabije v odzivu na usmrtitve označilo za “globalne zločince”. Al Nimrova usmrtitev je zanje “ostuden zločin”.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil zaskrbljenost zaradi usmrtitev, obenem pa v luči nasilja v Teheranu pozval k zadržanosti. Vse voditelje v regiji je prosil, naj preprečijo zaostritev sektaških napetosti.

Slovensko zunanje ministrstvo je na twitterju obsodilo usmrtitve. Na MZZ so še poudarili, da nasprotujejo smrtni kazni kjerkoli v svetu.

Na zaostrovanje napetosti v regiji so se odzvali tudi v Washingtonu in izrazili zaskrbljenost, da bi usmrtitve šiitov “lahko spodbudile napetosti med ločinama”, čeprav čas in razmere terjajo ravno nasprotno. Hkrati so tudi pozvali Savdsko Arabijo k spoštovanju človekovih pravic.

Evropska unija in organizacija za človekove pravice Amnesty International sta prav tako obsodili usmrtitve. Direktor AI za Bližnji vzhod in severno Afriko Philip Luther je dejal, da je Savdska Arabija pod pretvezo boja proti terorizmu utišala disidenta.

STA


Najbolj brano