Proruski separatisti sestrelili lovca

Proruski separatisti so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili ukrajinsko vojaško letalo mig 29. Pilot lovca se je še pred sestrelitvijo izstrelil iz letala in se rešil sam, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iskanje razbitin sestreljenega lovca se je že začelo. Medtem je v eksploziji v mestu Gorlovka na vzhodu Ukrajine umrlo najmanj pet ljudi.

Fotografija je simbolična Foto: STA
Fotografija je simbolična Foto: STA

KIJEV > V eksploziji bombe v bližini območja razbitin strmoglavljenega malezijskega potniškega letala MH17 na vzhodu Ukrajine je umrlo najmanj pet civilistov, deset ljudi pa je bilo v eksploziji ranjenih. Zaradi dogodka so deli mesta ostali brez elektrike.

Zaradi poslabšanih varnostnih razmer so mednarodni strokovnjaki v sredo prekinili iskanje posmrtnih ostankov. Kot je pojasnil nizozemski premier Mark Rutte, "nima smisla nadaljevati z iskanjem na ta način," ter dodal, da je postalo iskanje zaradi zaostrovanja nasilja na območju prenevarno.

Evropska komisija se je danes z obžalovanjem odzvala na napoved Rusije o uvedbi prepovedi uvoza hrane iz članic Evropske unije. "Gre za odločitev, ki je jasno politično motivirana," so ocenili v Bruslju in opozorili, da je EU sankcije proti Rusiji uvedla zaradi ruske nezakonite priključitve Krima in destabilizacije Ukrajine.

Rusija uvaja popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške

Kot je danes v Moskvi sporočil ruski premier Dmitrij Medvedjev, Rusija uvaja "popoln embargo" na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške. V skladu z odlokom, ki ga je v sredo podpisal predsednik Vladimir Putin, se iz teh držav za leto dni ustavlja uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Na spletni strani ruske vlade je objavljen tudi podroben seznam proizvodov, na katere se nanaša embargo. Kot je sicer Medvedjev izrecno izpostavil, embargo ne zajema uvoza alkohola iz EU in ZDA. Prav tako ne zajema otroške hrane in izdelkov, ki jih Rusi kupijo v tujini.

Po ocenah Evropske komisije je EU v Rusijo lani izvozila za 5,2 milijarde evrov proizvodov s seznama, kar je manj kot 50 odstotkov vrednosti celotnega izvoza kmetijskih proizvodov iz EU v Rusijo.

Rusija je v preteklih dneh med drugim že ustavila uvoz več vrst zelenjave in sadja iz Poljske in Grčije, govedine iz Romunije in Avstralije ter mlečnih izdelkov in sokov iz Ukrajine. V preteklosti so bile takšnih ukrepov Moskve večkrat deležne ZDA.

Embargo izrecno opredeljujejo kot odgovor na sankcije

A uradno tovrstne omejitve uvoza doslej nikoli niso bile političen ukrep, ampak so jih v Moskvi utemeljevali z varnostnimi razlogi. Tokratna poteza, ki embargo izrecno opredeljuje kot odgovor na sankcije, je novost in bi lahko po nekaterih ocenah predstavljala kršitev pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Obenem je Medvedjev danes potrdil ugibanja iz minulih dni, da v Moskvi resno razmišljajo o zaprtju ruskega zračnega prostora za tranzitne lete evropskih in ameriških prevoznikov preko Sibirije v azijsko-pacifiško regijo. Ta ukrep bi znatno podaljšal in podražil lete iz Evrope v Azijo.

STA


Najbolj brano