Proruski separatisti razglasili enostransko prekinitev ognja

Proruski separatisti so po ponedeljkovem srečanju zunanjih ministrov Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije v Berlinu danes razglasili enostransko prekinitev ognja. Izrazili so tudi pripravljenost za nove mirovne pogovore, kar so storili tudi v Kijevu. Že v četrtek naj bi potekala nova videokonferenca kontaktne skupine za Ukrajino.

Lugansk Foto: Wikipedia
Lugansk Foto: Wikipedia

DONECK > “Z naše strani velja premirje,” je danes v Lugansku dejal vodja separatistov Vladislav Dejnego za rusko tiskovno agencijo Interfax. Separatisti so se tako odzvali na poziv ministrov k spoštovanju premirja, ki ga predvideva pred dvema mesecema sklenjeni sporazum iz Minska.

Dejnengo je prav tako izrazil pripravljenost sodelovati na novih mirovnih pogovorih. Za to so se izrekli tudi v Kijevu. Kot je ob tem povedala tiskovna predstavnica nekdanjega ukrajinskega predsednika Leonida Kučme Darka Olifer, že za četrtek načrtujejo novo videokonferenco kontaktne skupine.

Na njej naj bi spregovorili o prekinitvi ognja, izmenjavi zapornikov in umiku težkega orožja. Poleg tega naj bi govorili o oblikovanju delovnih skupin za humanitarno pomoč in gospodarskem razvoju Doneškega bazena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z vzhoda Ukrajine pa tudi danes poročajo o nasilju in novem porastu napetosti. Kot je povedal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko, je bilo v zadnjih 24 urah na območju ubitih šest ukrajinskih vojakov, 12 jih je bilo ranjenih. Po njegovih besedah so proruski uporniki na vojake streljali s topništvom, vojska je odkrila tudi prelete sovražnih letal.

Eno izmed žarišč je vas Širokine 10 kilometrov od Mariupola, zadnjega večjega mesta na separatističnem vzhodu, ki je pod nadzorom Kijeva. Ruska televizija Zvezda, ki je pod nadzorom obrambnega ministra, je poročala, da je bil tam danes ranjen njen novinar, ki naj bi stopil na doma izdelano mino. Incident naj bi se pripetil, ko je nadzor v vasi opravljala misija Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse). Ta podrobnosti o incidentu ni podala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji ministri četverice držav, tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, so bili sicer na ponedeljkovih pogovorih kritični do kršitev premirja na obeh straneh. Zavzeli so se tudi za večjo vlogo opazovalne misije Ovseja ter umik težkega orožja. V skupni izjavi, ki so jo sprejeli na že petem srečanju po februarskem dogovoru iz Minska, so pozvali tudi k nadaljevanju izmenjave zapornikov, ki je zastala.

Od sprtih strani so zahtevali tudi oblikovanje že dolgo časa predvidenih delovnih skupin, ki bi našle politično rešitev za konflikt. Delovne skupine naj bi pod nadzorom kontaktne skupine iz predstavnikov upornikov, Rusije, Ukrajine ter Ovseja dosegle dogovor o humanitarni pomoči prebivalstvu, obnovi območja ter pripravi lokalnih volitev na vzhodu Ukrajine. Ukrajinska stran je po navedbah dpa tovrsten dialog doslej zavračala. “Napačno in škodljivo je, da se gospodarska blokada Doneškega bazena nadaljuje, da ni izplačila socialnih pomoči in izplačila pokojnin,” je poudaril Lavrov.

O konfliktu v Ukrajini bodo danes govorili tudi zunanji ministri industrijsko najrazvitejših držav (G 7), ki se bodo sešli v nemškem Lübecku. Na tem srečanju ne bo Lavrova, saj so Rusijo zaradi priključitve Krima izključili iz skupine. Ob začetku v Lübecku ne bo niti ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki bo v kongresu odgovarjal na vprašanja o iranskem jedrskem programu. Kolegom iz Nemčije, Kanade, Velike Britanije, Francije, Italije in Japonske se bo Kerry pridružil v sredo, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano