Priznanje glavnega osumljenca za umor Nemcova izsiljeno z mučenjem?

Nekdanji častnik čečenske policije Zaur Dadajev, ki je priznal sodelovanje v umoru vodje ruske opozicije Borisa Nemcova, je to najverjetneje storil zaradi mučenja, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal član ruskega sveta za človekove pravice Andrej Babuškin.

Nekdanji častnik čečenske policije Zaur Dadajev naj bi najverjetneje zaradi mučenja  priznal sodelovanje v umoru vodje ruske opozicije Borisa Nemcova (na fotografiji). Foto: Wikipedia
Nekdanji častnik čečenske policije Zaur Dadajev naj bi najverjetneje zaradi mučenja priznal sodelovanje v umoru vodje ruske opozicije Borisa Nemcova (na fotografiji). Foto: Wikipedia

MOSKVA > “Obstajajo razlogi, zaradi česar menimo, da je Zaur Dadajev priznal zaradi mučenja,” je dejal Andrej Babuškin. Dodal je, da je med torkovim obiskom glavnega osumljenca v zaporniški celici videl “številne rane” na njegovem telesu.

Zaur Dadajev je bil obtožen v nedeljo skupaj z Anzorjem Gubaševom, ki je delal za zasebno varnostno podjetje v Moskvi. Oba sta bila pridržana, skupaj s še tremi osumljenci.

Po Babuškinovih besedah je Dadajev priznal pod pritiskom, in to po tem ko je bil minuli teden aretiran v severnokavkaški regiji Ingušetiji, domnevno pa naj bi preživel dva dni vklenjen in s poveznjeno vrečo čez glavo.

“Ves čas so kričali name, 'Ti si ubil Nemcova, a ne?' Sem rekel, ne,” je Babuškin navedel Dadajeve besede.

Osumljeni je sčasoma priznal umor, da bi zaščitil kolega Ruslana Jusupova, ki so ga prav tako pridržali. “Rekli so, da ga bodo, če priznam, izpustili. In sem se strinjal. Mislil sem, da ga bom rešil in da bodo mene živega odpeljali v Moskvo,” je dejal ter dodal, da je mislil, da bo na sodišču v Moskvi lahko povedal resnico, in sicer to, da je nedolžen.

Vpliven ruski preiskovalni odbor je izjave Babuškina danes obsodil. Ocenjuje, da je kršil zakone in napovedal, da ga bodo skupaj z njegovimi kolegi, s katerimi je obiskal Dadajeva v zaporu, izprašali zaradi morebitnega “vmešavanja v kazenski primer”. V sporočilu za javnost je odbor še zapisal, da bodo v preiskavi razjasnili njihove motive, poroča AFP.

Babuškin je eden od 60 neplačanih članov kremeljskega sveta za človekove pravice, v katerem so pisatelji, znanstveniki, novinarji in borci za človekove pravice. Enkrat letno se sestanejo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, bili pa so že deležni kritik, da nimajo dejanske vloge, ampak da so samo krinka za oblasti.

Nemcova so konec februarja s hrbta ustrelili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja, ko se je vrača domov z dekletom. Zanj so bile usodne štiri krogle. Njegov umor je pretresel Rusijo. Pristojne oblasti so doslej aretirale pet osumljencev, dva so uradno obtožili umora Nemcova.

STA


Najbolj brano