Priznanje fašistu so preklicali

Italijanska vlada je preklicala državno priznanje, ki ga je prejel fašist iz Parme Paride Mori ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre.

Paride Mori
Paride Mori 

KOPER > Pobudo za preklic priznanja je sprejela skupščina Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB ter veteranov Koper in jo 31. marca letos posredovala slovenskemu zunanjemu ministrstvu.

Konec minulega tedna je italijanska vlada preklicala državno priznanje, ki ga je ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre prejel fašist iz Parme Paride Mori. Preklic priznanja sta v tiskovnem sporočilu pozdravila parlamentarca Demokratske stranke iz Parme Patrizia Maestri in Giuseppe Romanini, z odločitvijo pa so zelo zadovoljni tudi pobudniki za preklic priznanja.

Priznanje Moriju, ki je po kapitulaciji Italije padel v Sloveniji, je sprožilo veliko polemik. Slovensko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo italijansko veleposlanico v Sloveniji, slovensko veleposlaništvo v Rimu pa je zaprosilo za informacije glede postopkov na italijanskem zunanjem ministrstvu. Postopki so se, kot omenjeno, končali s preklicem priznanja. NR


Najbolj brano