Privrženci IS vdrli v računalniški sistem francoske TV5 Monde

Francoska televizijska mreža TV5 Monde je ponoči sporočila, da so domnevni privrženci skrajne Islamske države (IS) vdrli v njen računalniški sistem in dobili dostop do njenih televizijskih programov, spletnih strani in facebook profila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

PARIZ > Francoska televizijska mreža TV5 Monde s sedežem v Parizu je po triurni prekinitvi oddajanja do 1. ure zjutraj delno uspela obnoviti televizijsko oddajanje, je danes pojasnil generalni direktor televizije Yves Bigot ter dodal, da so sistemi zaradi “napada resno poškodovani”.

“Lahko oddajamo le vnaprej posnete programe. Nismo še v položaju, da bi ponovno vzpostavili naš programski urnik ali ustvarjali nove oddaje,” je še dodal.

“Ko delaš na televiziji in ugotoviš, da tvojih 11 programov ne dela, je to seveda ena najhujših stvari, ki se ti jih lahko zgodi,” je menil prvi mož TV5 Monde, ki sicer oddaja v več kot 200 državah po vsem svetu.

Še pred tem je Bigot dejal, da je televiziji onemogočeno predvajanje programov in da je ostala brez nadzora tudi nad svojimi spletnimi stranmi in družbenimi omrežji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

A je nato TV5 Monde do 2. ure zjutraj uspel prevzeti nadzor nad svojimi družbenimi omrežji na facebooku in twitterju, medtem ko bo televizijsko oddajanje po Bigotovih besedah terjalo več ur, če ne celo dni, da se povrne v normalno stanje. Napad je moral zahtevati tedne priprav, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še menil Bigot.

Spletna stran televizije je bila danes ob 9. uri zjutraj še vedno nedostopna, prikazovalo se je sporočilo “vzdrževalna dela”.

Francoski premier Manuel Valls je v odzivu na dogodek dejal, da gre za “nesprejemljiv napad na svobodo obveščanja in izražanja” ter napovedal “popolno solidarnost z uredništvom”.

Hekerji so obtožili francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da je storil usodno napako s tem, ko se je vpletel v vojno, ki da ne služi ničemur. Francija namreč sodeluje v mednarodni vojaški koaliciji proti Islamski državi v Iraku in Siriji.

“Zato so Francozi v januarju dobili darilo Charlie Hebdo in Hyper Cacher,” je bilo zapisano na facebook strani mreže, s čimer so se nanašali na dva napada skrajnežev v Parizu, v katerih je v tridnevni sagi umrlo 17 ljudi, dogodek pa je močno pretresel Francoze in ves svet.

Takoj po vdoru so hekerji na televizijskem facebookovem profilu objavili tudi osebne dokumente in življenjepise sorodnikov francoskih vojakov, ki sodelujejo v operaciji proti IS. Hkrati so objavili grožnje francoskim vojakom.

“Francoski vojaki, ne približujete se Islamski državi. Imate priložnost, da rešite svoje družine, izkoristite jo!” so zapisali privrženci IS. Napovedali so tudi, da bo spletni kalifat nadaljeval s spletnim džihadom proti sovražnikom IS.

STA


Najbolj brano