Privržence Pegide v Gradcu pričakali številčnejši nasprotniki

Protiislamsko gibanje Pegida je danes pripravilo prvi shod v avstrijskem Gradcu. Pri tem je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA naletelo na sedemkrat več nasprotnikov, ki so se zbrali pod imenom Ofenziva proti desnici. Soočenje je minilo brez hujšega nasilja, za kar so poskrbeli tudi policisti, a tri osebe so bile laže poškodovane.

Protiislamsko gibanje Pegida  pripravlja shode v evropskih 
državah.
Protiislamsko gibanje Pegida pripravlja shode v evropskih državah. 

GRADEC > Po ocenah policije se je zbralo slabih 150 pristašev Pegide. Predstavnik gibanja Werner Wirth - poleg njega je pred nasprotnike islamizacije Evrope in islamskih priseljencev stopilo še več govorcev, med drugim dva gosta iz Nemčije, kjer se je Pegida “rodila” - je menil, da si jih je želelo priti več, a “jim je fašistična drhal zaprla pot”.

S tem je imel v mislih kakih tisoč protidemonstrantov, ki so se prav tako danes zbrali v Gradcu. Ti so svoj shod začeli okoli poldneva, medtem ko je bil shod Pegide napovedan za 14. uro, poroča APA. Skandirali so “Rasizem ne ustvarja nobenih delovnih mest”, “Ni pravice do nacistične propagande”, “Nacisti na skrivaj jedo kebab” in “Rasizem ima veliko obrazov, vsi pa so grdi” ter bolj ali manj preglasili Pegidin shod. Med nasprotniki Pegide so bili tudi pripadniki lokalne kurdske skupnosti.

Dosedanja bilanca današnjega dogajanja na avstrijskem Štajerskem so tri laže poškodovane osebe - dva nasprotnika Pegide in en privrženec gibanja, ki so se srečali na eni od ulic v mestu in se začeli obmetavati z različnimi predmeti. Sicer pa je ostalo bolj ali manj pri neškodljivem metanju plastenk in nenevarnih pirotehničnih sredstev.

STA


Najbolj brano