Prismučanih medalj niso dobili, ker niso Italijani

Organizatorji Trofeo Biberon, znanega veleslalomskega tekmovanja za otroke do 12. leta starosti z udeleženci iz Italije, Hrvaške, BiH in Slovenije, so v nedeljo v Forni di Sopra močno prizadeli neitalijanske tekmovalce. Na podelitvi nagrad so jih ignorirali, slišati je bilo, da nagrad za Slovane letos ni. Organizatorji pravijo, da tega ni izrekel nihče od njih, priznavajo pa napako.

Val Celestina si je prismučal drugo mesto na tekmovanju Trofeo Biberon, a na podelitvi ni dobil medalje   Foto: Tb
Val Celestina si je prismučal drugo mesto na tekmovanju Trofeo Biberon, a na podelitvi ni dobil medalje  Foto: Tb

FORNI DI SOPRA > Krivdo zanjo valijo na časomerilce, pravijo pa, da napake do podelitve ni bilo mogoče popraviti. Spodrsljaj obžalujejo in se opravičujejo, popraviti pa ga nameravajo tako, da bodo nagrade in medalje najboljšim malim smučarjem prinesli v Slovenijo.

Za mnoge smučarske nadebudneže - otroke od 6. do 12. leta starosti - je Trofeo Biberon prva mednarodna tekmovalna preizkušnja. Ker se nanjo zavzeto pripravljajo, so v minulih desetih letih, kolikor organizatorji poleg svojih na tekmo vabijo še smučarje iz Hrvaške, BiH in Slovenije, osvojili obilo medalj in nagrad. Z množico uvrstitev na stopničke in najboljšima časoma tekmovanja med fanti in dekleti so se odlično odrezali tudi minulo nedeljo. Namesto z osvojenimi nagradami in medaljami pa so ostali z obvestilom, da nagrad za Slovane letos ni.

Težka rana na otroških srcih

Presenečeni in zgroženi so začeli glasno protestirati. Člani žirije so jih sprva mirili z “Aspeta, aspeta!”, nato pa grdo presenetili. “Že po protestu in med samo podelitvijo so spremenili pravila igre in oznanili, da so glavne nagrade letos žal samo za neslovane,” v kopici protestov, ki te dni krožijo med trenerji in starši piše oče Tadej Leskovec. V tržaškem smučarskem klubu Sci club 70 pravijo, da pravil niso spreminjali in da so za to, da medalj niso dobili neitalijanski smučarji, krivi izključno časomerilci.

Na preteklih tekmovanjih je vse potekalo v športnem in prijateljskem duhu. Tudi letošnji razpis je bogate nagrade obetal vsem najboljšim, priznanja pa desetim najbolje uvrščenim.

Med najboljšimi je bilo več deset smučarjev iz BiH, Hrvaške in Slovenije in vsi so ostali prezrti in s strtimi srci. Trenerji so nesrečne tekmovalce tolažili, kot so vedeli in znali, nekateri so jim medalje kupili kar sami. Soglasni pa so, da otroških ran ne bodo mogli hitro zaceliti. “Ignoranca boli. Hudo je bilo potolažiti otroke, ki so vedeli, da so bili boljši od nagrajevanih italijanskih vrstnikov. Vsaj tako težko je bilo sramotno ravnanje žirije razložiti ogorčenim staršem,” je zgrožen Lado Celestina, koordinator med klubi notranjsko-primorske regije.

Smučk ne bodo vrgli v koruzo

Starši, prizadeti zaradi nešportnega ravnanja z njihovimi - neitalijanskimi otroci, so že najeli tržaškega odvetnika, da bi jim z njegovo pomočjo povrnili zasluženo. Celestina pa bo protestno pismo naslovil na organizatorje tekmovanja in vse, ki so bili zbrani na slovesnosti - od predstavnikov smučišča Forni di Sopra, njenega župana in sponzorjev, ki za popravo krivice niso storili nič. “Ne bomo vrgli smučk v koruzo. Obvestili bomo tudi mednarodno smučarsko organizacijo FIS za otroke. Nikoli več pa se ne bomo, ne mi ne Hrvati in ne smučarji BiH, udeležili tega tekmovanja,” je sklenil Celestina.

Medalje bodo otrokom prinesli v Slovenijo

Kdove, ali se morda ne bodo še premislili. Organizatorji, Sci Club 70, so se včeraj že potresli s pepelom, čeprav se ne čutijo krivi. “Krivi so časomerilci, ki so najeti izvajalci. Ko so oddali razvrstitve za končne nagrade, so zagrešili napake, za katere organizatorji nismo vedeli,” pravijo v Sci Clubu 70. Organizatorji so se napake zavedli šele na podelitvi, zaradi časovne stiske niso mogli zagotovili pravilnih razvrstitev. Zato so tujim mladim smučarjem, ki so po krivici ostali brez odličij, sporočili, da jim bodo medalje poslali na sedeže zvez. “Lahko zagotovimo, da bomo tujim zvezam in smučarskim klubom v naslednjih dneh poslali uradno opravičilo, posebna delegacija Sci Club 70 in organizacijskega odbora pa se bo odpravila v Slovenijo in mladim smučarjem izročila medalje in nagrade,” pravijo v tržaškem klubu.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano