Sirska vojska IS znova pregnala iz Palmire

Sirske vladne sile so uspele džihadiste Islamske države danes pregnati iz antičnega mesta Palmira, v katerega so vdrli v soboto zvečer. Skrajneži IS, ki so v sosednjem Iraku opustošili že več antičnih mest, so bili od neprecenljive kulturne dediščine Palmire oddaljeni le še kakšen kilometer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palmira je nastala pred 2000 leti ob pomembni trgovski poti in 
na stičišču več civilizacij ter predstavlja eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu.  Foto: Wikipedia
Palmira je nastala pred 2000 leti ob pomembni trgovski poti in na stičišču več civilizacij ter predstavlja eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu.  Foto: Wikipedia

DAMASK > Guverner province Talal Barazi je za AFP povedal, da je vojska danes ponovno zavzela severne predele mesta Tadmur, današnjega “naslednika” antične Palmire, kamor so pripadniki IS vdrli v soboto zvečer.

“Danes imamo dobre novice, veliko bolje se počutimo,” je to novico za AFP komentiral Mamun Abdulkarim, ki je odgovoren za antične najdbe v Palmiri. Kot je še dejal, te niso utrpele nobene škode, kar pa še nikakor ne pomeni, da je nevarnost minila in je strah odveč.

Džihadisti so minuli teden sprožili bliskovito ofenzivo za zavzetje puščavskega mesta. To je sprožilo množičen beg iz Tadmurja, kjer sicer živi kakih 70.000 ljudi.

Potem ko so v soboto prišli že skorajda povsem na cilj, so naleteli na srdit odpor vladnih sil. Ubitih je bilo na desetine tako vojakov kot skrajnežev. Po besedah Barazija naj bi vladnim silam uspelo pobiti “več kot 130 džihadistov”, piše AFP.

Palmira, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine, je nastala pred 2000 leti ob pomembni trgovski poti in na stičišču več civilizacij ter predstavlja eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Tamkajšnji templji in ulice razkrivajo unikatno mešanico grško-rimskega in perzijskega, pa tudi kitajskega in indijskega vpliva.

STA


Najbolj brano