Princ Charles med vzroke vojne v Siriji uvrstil sušo

Dolgotrajna suša v Siriji je po mnenju britanskega prestolonaslednika Charlesa eden od vzrokov za državljansko vojno v tej bližnjevzhodni državi. Hudo sušo in posledične migracije v Siriji v letih pred izbruhom vojne z nemiri, ki so vodili v državljansko vojno, sicer povezujejo tudi nekatere raziskave.

“Obstajajo zelo očitni dokazi, da je eden od glavnih vzrokov za 
to grozoto v Siriji dejansko suša, ki je trajala pet ali šest let,” je 
za televizijo Sky News povedal princ Charles. Foto: Wikipedia
“Obstajajo zelo očitni dokazi, da je eden od glavnih vzrokov za to grozoto v Siriji dejansko suša, ki je trajala pet ali šest let,” je za televizijo Sky News povedal princ Charles. Foto: Wikipedia

LONDON > “Obstajajo zelo očitni dokazi, da je eden od glavnih vzrokov za to grozoto v Siriji dejansko suša, ki je trajala pet ali šest let,” je za televizijo Sky News povedal princ Charles.

Na vprašanje, ali obstaja povezava med okoljem in konflikti, je princ odgovoril pritrdilno. “Šele v zadnjih letih je Pentagon začel to opažati,” je dodal. Britanski prestolonaslednik se bo sicer 30. novembra udeležil odprtja mednarodne podnebne konference Združenih narodov v Parizu. Že dalj časa se zavzema za zaščito okolja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hudo sušo v Siriji je z aktualnim konfliktom sicer povezalo več znanstvenikov. Med drugim je ekipa raziskovalcev v raziskavi, objavljeni letos v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, zapisala, da je med letoma 2006 in 2009 Sirijo doletela najhujša suša v njeni zabeleženi zgodovini in da so jo okrepile podnebne spremembe.

Suša je vodila v pomanjkanje vode, prizadela poljščine in živino, dvignila ceno hrane ter skupaj z neustrezno kmetijsko in vodno politiko sirske vlade okoli prisilila 1,5 milijona prebivalcev sirskega podeželja v selitev v že tako prenatrpana mesta. To je prispevalo k socialni krizi, ki se je marca 2011 sprevrgla v nemire in posledično državljansko vojno, menijo v tej raziskavi.

STA


Najbolj brano