Priključitev Krima bo Rusijo stala skoraj 200 milijard evrov

Priključitev Krima bo Rusijo v prihodnjih nekaj letih stala do 200 milijard dolarjev (186 milijonov evrov), je danes ocenil nekdanji ruski finančni minister Aleksej Kudrin. Samo za financiranje Krima naj bi letno odšteli od šest do sedem milijard dolarjev (od 5,6 do 6,5 milijarde evrov).

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > Poleg letnega financiranja Krima je Kudrin upošteval še posredne stroške in izgubo iz drugih naslovov, npr. z naslova odliva kapitala. V naslednjih treh ali štirih letih lahko skupaj dosežejo od 150 do 200 milijard dolarjev (od 139,7 milijarde evrov do 186,2 milijarde evrov).

"To je cena," je dejal Kudrin, ki v Rusiji velja za zelo cenjenega ekonomista, ki mu menda prisluhne tudi ruski predsednik Vladimir Putin. S tem je namignil na izgubo zaupanja vlagateljev in nova "pravila igre".

Rusija se je zaradi podpore upornikom na vzhodu Ukrajine in Krima, ki se je marca lani odcepil od Ukrajine in priključil Rusiji, znašla v nemilosti Zahoda, ki je proti Moskvi sprejel gospodarske sankcije. Ruska vlada sicer trdi, da bodo kmalu premagali najhujše.

Kudrin sicer opozarja pred prevelikim optimizmom. Za naslednjih pet let napoveduje stagnacijo, če vlada ne bo izvedla strukturnih reform. "To je največji izziv, s katerim se sooča predsednik," je dodal.

STA


Najbolj brano