Prijeli predsednika uprave opozicijskega časnika v Turčiji

Predsednika upravnega odbora turškega opozicijskega dnevnika Cumhuriyet, Akina Atalaya so danes na letališču v Istanbulu prijeli, potem ko se je vrnil iz Nemčije, je sporočil časnik. Prijeli so ga zaradi suma “terorističnih dejavnosti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Po spodletelem državnem udaru 15. julija so mediji v Turčiji še 
posebej na udaru. Foto: STA
Po spodletelem državnem udaru 15. julija so mediji v Turčiji še posebej na udaru. Foto: STA

ANKARA > Minuli teden so priprli devet novinarjev časnika, med njimi odgovornega urednika Murata Sabuncuja, kar je vzpodbudilo zaskrbljenost organizacij za zaščito človekovih pravic in sprožilo kritike mednarodne skupnosti zaradi kršenja svobode medijev v Turčiji.

Sedaj čakajo na začetek sojenja, tako kot Atalay pa so jih prijeli v okviru preiskave “terorističnih dejavnosti” v povezavi z gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara krivi za julijski poskus državnega udara, pa tudi zaradi povezav s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Časnik je sicer oster kritik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, po aretacijah pa so sporočili, da se bodo borili do konca.

Po spodletelem državnem udaru 15. julija so mediji v Turčiji še posebej na udaru, nasprotniki Erdogana in organizacije za zaščito človekovih pravic pa oblasti obtožujejo, da izkoriščajo izredne razmere, ki so jih uvedli po poskusu državnega udara, za utišanje vsakršne kritike.

Ankara to zanika in trdi, da so aretirali samo novinarje, ki so povezani s “terorističnimi organizacijami”, torej gibanjem Gülena in PKK.

Po podatkih turškega novinarskega združenja so od poskusa udara zaprli 170 medijev, priprli 105 novinarjev in urednikov ter razveljavili 777 novinarskih izkaznic.

Odpustili so tudi že več deset tisoč javnih uslužbencev ter pripadnikov vojske in policije, prek 35.000 pa so jih aretirali.

STA


Najbolj brano