Prijeli najstnika, ker je žalil turškega predsednika Erdogana

V osrednji Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker da je užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ko je njega in njegovo stranko obtožil korupcije, poročajo turški mediji. V primeru obsodbe mu grozi do štiri leta zapora, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V osrednji Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker da je užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana (na fotografiji), ko je njega in njegovo stranko obtožil korupcije. Foto: STA
V osrednji Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker da je užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana (na fotografiji), ko je njega in njegovo stranko obtožil korupcije. Foto: STA

ANKARA > Mladenič, ki so ga imenovali zgolj po začetnicah MEA, naj bi bil član levičarske organizacije, poroča časnik Hurriyet. Prijeli so ga potem, ko je v kraju Konya govoril v spomin mlademu sekularnemu učitelju, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. Mesto Konya velja za utrdbo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi Recep Tayyip Erdogan.

Turški časniki so danes poročali tudi, da je sodišče v Carigradu na tri mesece zapora obsodila 17-letnika zaradi sodelovanja v lanskih protestih v tem mestu, čeprav je bil pri tem močno poškodovan s strani policije. V glavo ga je namreč zadela pločevinka s solzivcem, ki jo je med protestnike izstrelila policija. Mladoletnik je tedaj izgubil velik del lobanjskih kosti, navaja AFP.

Mladenič napoveduje, da se ne bo predal in napoveduje pritožbo, “pa četudi potem dobi smrtno kazen”. “S tovrstnimi sodbami nas želijo ustrahovati, a se jih ne bojim,” je za časnik Milliyet dejal najstnik, ki ima sicer zaradi poškodb glave velike zdravstvene težave.

Erdogan se je moral maja in junija lani še kot predsednik turške vlade soočiti z množičnimi protesti, ker da vodi avtoritarno politiko in da želi odpraviti ločenost med državo in islamom. V protestih, ki jih je policija krvavo zatrla, je bilo ubitih osem ljudi, več tisoč pa je bilo ranjenih.

Decembra lani je stranko AKP pretresla še velika korupcijska afera. Zaradi obtožb podkupovanja in trgovanja z vplivom so morali odstopiti kar štirje ministri.

Erdogan, ki je bil avgusta izvoljen za predsednika države, je glede afere dejal, da gre za politično gonjo proti njemu in njegovi stranki. Za zarote, da se ga odstrani z oblasti, je obtožil svojega dolgoletnega političnega nasprotnika Fethullaha Gulena, ki živi v ZDA.

STA


Najbolj brano