Prihaja še novi evrski petdesetak

Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke držav z evrom bodo po prenovi bankovcev za pet, deset in 20 evrov 5. julija predstavile novi bankovec za 50 evrov iz serije Evropa. V obtok bo po načrtih prišel spomladi 2017, so sporočili iz ECB.

Evropska centralna banka bo po prenovi bankovcev za pet, 
deset in 20 evrov 5. julija predstavila novi bankovec za 50 
evrov iz serije Evropa. Foto: STA
Evropska centralna banka bo po prenovi bankovcev za pet, deset in 20 evrov 5. julija predstavila novi bankovec za 50 evrov iz serije Evropa. Foto: STA

FRANKFURT > Proizvajalci opreme za bankovce, bančna združenja in ECB so podpisali memorandum o soglasju, s katerim so se zavezali, da bodo prodajni avtomati, avtomati za nakup vozovnic in druge naprave, ki sprejemajo bankovce, od datuma uvedbe sposobni sprejemati novi bankovec. Hkrati so se zavezali, da bodo svoje stranke, partnerje, zaposlene in druge zainteresirane obveščali o novem bankovcu.

V ECB poudarjajo, da se evrski petdesetak med vsemi evrskimi bankovci uporablja najpogosteje. V obtoku je tako več kot osem milijard bankovcev za 50 evrov, kar predstavlja približno 45 odstotkov vseh evrskih bankovcev.

Po bankovcih za pet, deset evrov in 20 evrov je to tako naslednji bankovec v seriji Evropa, ki imajo izboljšane zaščitne elemente. Sledila bo še prenova bankovcev za 100 in 200 evrov, medtem ko bankovca za 500 evrov po nedavni odločitvi sveta ECB ne bodo več tiskali.

STA


Najbolj brano