Pri Dubrovniku ujeli eno izmed najbolj strupenih rib na svetu

V morju pri Dubrovniku je v torek lokalni ribič ujel eno izmed najbolj strupenih rib na svetu, srebrnoprogo napihovalko (lagocephalus sceleratus), ki večinoma živi v Indijskem oceanu.

Srebrnoproga napihovalka je zelo nevarna, ker v koži in 
notranjih organih vsebuje zelo močan strup tetrodotoksin, ki 
je 1250-krat močnejši od cianida.
Srebrnoproga napihovalka je zelo nevarna, ker v koži in notranjih organih vsebuje zelo močan strup tetrodotoksin, ki je 1250-krat močnejši od cianida. 

DUBROVNIK > Riba je zelo nevarna, ker v koži in notranjih organih vsebuje zelo močan strup tetrodotoksin, ki je 1250-krat močnejši od cianida. V primeru zaužitja sledi paraliza in nato smrt. Časnik Slobodna Dalmacija poroča, da je to že drugi prijavljeni ulov smrtonosne napihovalke v Jadranu letos in dodaja, da ta riba v vzhodnem Sredozemlju postaja ena od bolj dominantnih ribjih vrst. Hrvaški morski biologi pa še ne morejo z gotovostjo trditi, da se je v Jadranskem morju izoblikovala stabilna populacija.

Omenjena riba je sicer doma v Indijskem oceanu, v naše morje pa se “prikrade” skozi Sueški prekop. Vzrok za selitev so podnebne spremembe in višje temperature v Sredozemlju. Časnik še dodaja, da se za srebrnoprogo napihovalko vse bolj zanima tudi farmacevtska industrija - predvsem strup, ki se nabira v spolnih žlezah in jetrih.

NR


Najbolj brano